Сега четете
Арестуваха кандидат-депутати за купуване на гласове

Арестуваха кандидат-депутати за купуване на гласове

Купуване на гласове

От прокуратурата съобщиха, че е неутрализирана престъпна група предлагала имотни облаги срещу глас в полза на определен кандидат, политическа партия или коалиция на изминалите парламентарни избори. До разкриването на схемата се стига, след като проговаря човек, който с днешна дата е със статут на защитен свидетел.

Една от схемите, по които е работила групата е така наречения „Корпоративен вот“. Собственик на фабрика за перилни препарати в Пловдив е бил увещавам и му е било плащано да убеди служителите си да гласуват за определена партия.

Единият от тримата участници в групата е лице с имунитет, който към момента на деянията е кандидат за народен представител. Вторият участник е бивш кандидат за евродепутат, бивш заместник-кмет на община и настоящ общински съветник в същата община. Третият е човек с влияние в ромските квартали. Организаторът и ръководител на групата е собственик на четири търговски дружества, кабелна телевизия, метан станция и хотелски комплекс. Финансирането е идвало от чужбина, като парите са пращани от страна извън ЕС до Турция, а от там чрез „мулета“ са пренасяни в България.

Говорителят на главния прокурор Сийка Милева обясни на брифинг, че са установени групи, които са се занимавали с различна престъпна дейност като лихварство, каналджийство, пране на пари, наркотрафици и наркоразпространение, които в навечерието на изборите са търсили различни начини и схеми, чрез предлагането на имотни облаги, да осигурят гласове.

„Анализът на образуваните досъдебни производства сочи известен спад на регистрираните престъпления против политическите права на гражданите и този спад се дължи на предприетите от нас превантивни мерки”, каза още Милева.

За първи път, по Закона за мерките срещу прането на пари, по искане на Прокуратурата, са били запорирани около 425 000 лв., а при претърсвания са иззети суми в различни валути в размер на над 383 000 лева.

Вижте и

„Общо над 800 000 лева не бяха включени в опитите за изборната търговия”, каза още говорителят на главния прокурор.

Участниците в групите оферирали за купуване на гласове различни политически сили, уточни още Милева.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре