Сега четете
Кунчев: При 70 % имунизирано население епидемичното развитие е невъзможно

Кунчев: При 70 % имунизирано население епидемичното развитие е невъзможно

Ако до края на юни ние достигнем 50 % ваксинирани, каквото е целта на ЕС, реално тежка епидемия не може да има.

Ако достигнем 70 %, епидемичното развитие е невъзможно”. Това заяви в ефира на „Здравей, България“ главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

В четвъртък стана ясно, че общо осем страни, сред които и България, ще получат общо 2 854 654 допълнителни дози ваксина в знак на съпричастност. Доц. Кунчев направи коментар относно добрата новина.

„От тук нататък не липсата на ваксини ще играе роля за изпълнение на ваксинационния план, а желанието на хората да се имунизират“, поясни той.

„Искам да изразя благодарност в три насоки. Първо благодаря на премиера Борисов, който започна тази борба и постави въпроса на достатъчно високо ниво. Второ, благодарности към австрийския премиер, който успя да събере всички тези ръководители и да застане зад идеята.

Благодарности и на португалското председателство, което макар и след трудни преговори доведе докрай това решение. България ще получи близо милион и 300 хиляди дози, които ще дойдат до края на юни.

Имайте предвид, че това е допълнително количество над очакваните доставки. В края на април ще имаме достатъчно ваксини и ще можем да избираме от няколко видове“, увери главният държавен инспектор.

Главният държавен инспектор поясни и какво става в страните, в които имунизацията тече с пълна сила. „Вижте какво става във Великобритания и Израел, които постигнаха много голям процент ваксинирани. Вчера в Лондон няма смъртни случаи, а в Израел така заболеваемостта е най-ниска в света”, коментира доц. Кунчев.

Вижте и

Според него, процентът на ваксинирани у нас ще е такъв, какъвто си го направим. „Може да правим и по 50 000 имунизации на ден, ако има желаещи. Идеята е в края на юни Европа да може да достигне 50 % обхват на ваксинирани”, каза още  доц. Ангел Кунчев.

Той коментира и възможността страната ни сама да произвежда ваксини. „Идеята да произвеждаме сами ваксини е реалистична само в рамките на международно сътрудничество.  Не сме толкова голяма страна, нямаме чак толкова огромни средства, които да влагаме в инвестиции, които не знаем как ще се изплатят”, смята главният държавен инспектор.

Според главния държавен здравен инспектор, ваксинацията може да стане изискване за започване на работа в определени сфери. „За работещите в социални домове ваксинацията трябва да е задължителна.

Изпратих писмо до социалния министър с молба да обяснят на тези хора колко е важно да се ваксинират. Предлагам това да е предварително условие за започване на работа в такива ключови сфери като болници и домове за възрастни хора”, добави той.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре