Сега четете
ЕВРОПА ТРЯБВА ДА СЕ ОБЕДИНИ СРЕЩУ ХИЗБУЛА

ЕВРОПА ТРЯБВА ДА СЕ ОБЕДИНИ СРЕЩУ ХИЗБУЛА

Коментарна статия на председателя на Републиканци за България Цветан Цветанов в американския всекидневник Тhe Washington Times за терористичната организация Хизбула

Рядко терористичните групи остават ненаказани, след като спонсорират смъртоносни атаки в демократични юрисдикции, но за съжаление това е така в Европейския съюз от 2012 г. Същата година, по време на мандата ми като заместник министър-председател на България, атентатор-самоубиец уби пет израелци и един българин в терористична атака, при която бяха ранени още 35 невинни души край Бургас, на българското Черноморие.

Бързо разследване, подпомогнато от Европол и САЩ разкри, че атаката е изпълнена от терористи с подкрепата на Хизбула. След като източникът на атаката стана известен, София призова ЕС да определи Хизбула като чуждестранна терористична организация – наказание, което би забранило на всеки член на Хизбула да влиза в ЕС и да има достъп до финансовата му система. По това време се смяташе, че ЕС със сигурност ще накаже строго организацията, осъществяваща хладнокръвни убийства в границите на Съюза.

Но това не се случи. През 2013 г. ЕС определи само военното крило на Хизбула като терористична организация и остави политическото ръководство на Хизбула, което контролира всички аспекти на организацията, включително военните – ненаказано.

„Хизбула“ се възползва от това „помилване“ и продължи да пере пари през европейската финансова система, както и да съхранява материали за производство на бомби в целия континент. За Хизбула континентална Европа се оказа спокойна сцена за бъдещи кръвопролития.

Европейците трябва не само да се чувстват обидени, че същата група, която тероризира гражданите, дебне в техните страни, но европейците трябва да се страхуват и от последиците на това бездействие. Заплахата от бъдещи кръвопролития няма как да бъде по-ясна. За безопасността на европейците и чужденците, които пребивават и посещават континента, ЕС трябва напълно да забрани Хизбула.

Изглежда, че времето за такова решение е узряло. Миналата година Германия забрани „Хизбула“, след като научи, че организацията складира на германска територия амониев нитрат – същият експлозивен материал, използван при атентата в Бургас. Литва и Словения също забраниха групата, а Естония забрани членове на Хизбула да влизат в страната.

Тези нови забрани са добре дошли и се надяваме да доведат до нови подобни забрани, но е трудно да се разбере защо това е отнело толкова време. Наричането на Хизбула с истинското ѝ име, такава каквато е тя – терористична организация – не е нова концепция. САЩ определиха Хизбула за терористична група през 1997 г. след години на терор в Европа, включително отвличане на самолет летящ за Рим, бомбен атентат срещу посолството на Израел в Лондон. След американското определение за Хизбула като терористична организация, като продължение на атаката в Бургас, Хизбула продължи със своите кръвопролития в Европа, включително неуспешна атака в Кипър.

И така, с това сериозно резюме на най-разнообразен по вид терор, защо държавите-членки на ЕС не са достигнали до единно мнение по отношение определянето на Хизбула като терористична организация? Подобно на много неща в Европа, когато иначе елементарно уравнение изглежда неразрешимо, човек трябва да вземе предвид фактора Русия, за да намери верния отговор.

Вижте и

Русия е сред съюзниците на Хизбула, работили са заедно с терористичната група в Сирия, където успешно успяха да стабилизират криминалния режим на Асад по време на гражданската война в тази страна. За да не се конфронтират с руския президент Владимир Путин е може би единственото обяснение, защо някои европейски правителства се противопоставят на определянето на Хизбула като терористична организация. Тези съображения могат, за съжаление, да обяснят защо дори сегашното българско правителство запази мълчание по повод атаката през 2012 г. в Бургас.

Тези сили в Европа, които са работили срещу пълната забрана на Хизбула, трябва да си зададат въпроса дали краткосрочната печалба от прегръщането с Путин е по-важно от предотвратяването на бъдещи терористични атаки в техните страни? Както показа разследването на България през 2012 г., когато Хизбула убива цивилни, тя не успява да скрие участието си. Ако Хизбула направи опит за допълнителни атаки в Европа, тяхното участие ще бъде разкрито и Путин няма да може да възстанови репутацията на страните, през които преминават следите на Хизбула.

Забраните на Германия, Литва и Словения за Хизбула през 2020 г. предоставят добра възможност за извършване на онова, което трябваше да се направи преди девет години. Изборът да се запази настоящото хлабаво определение за Хизбула, вместо пълна забрана, която би затруднила извършването на терористични действия в Европа, е равносилно на допускане на смъртоносна грешка. Грешка, която може обаче да бъде поправена с едно замахване на писалката и малко политическа смелост.

Цветан Цветанов е председател на ПП „Републиканци за България“, председател на Евро-атлантическия център за сигурност (EASC) в София, България и е бил вицепремиер и министър на вътрешните работи на Република България 2009-2013. През 2013 г. 111 конгресмени на САЩ изпратиха благодарствено писмо до г-н Цветанов за неговата роля по посочването на Хизбула като отговорна за атаката през 2012 г. срещу израелски граждани в Бургас, България.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре