Сега четете
Държавата се дели на три части – законодателна, изпълнителна и съдебна

Държавата се дели на три части – законодателна, изпълнителна и съдебна

Във всички учебници по право е написано, че властта в държавата се дели на три части – законодателна, изпълнителна и съдебна. И в нито един учебник не е написано, че съществува още една власт, която е значително по-силна, не се контролира от никого, и освен това е независима от самата държава и от каквито и да е демократични процедури.
Освен това, тази власт съществено влияе на живота на всеки човек. Това е финансовата власт, тази „невидима ръка“ в пазарните отношения, която е закономерно следствие на либералната система. Ако държавата не е роб на либералната догматика, тя никога не позволява финансовата власт да вземе връх в обществените отношения. За това съществуват регулиращи механизми – закони, институции, общество, предприемачество. Но в момента, в който на недържавен субект му се даде право да произвежда/печата пари, то нещата се променят рязко. От този момент държавата става зависима от кредита, а реалната икономика става излишна, просто защото парите започват да се появяват вече не чрез ресурси, труд и капитал, а от само себе си. Формулата П – С – П’, става проста – Парите Правят Пари.
Така финансовата власт взема превес над другите и държавата реално става ненужна. С отпадането на необходимостта от държава, отпада и необходимостта от общество и респективно от хора. Та като се питате какво е това глобализъм по либерална рецепта – това е. На тези, които владеят парите ние не сме им нужни.
Парадоксът в тази система е, че до тази власт нямат достъп голяма част от буржоазията. Тя е концентрирана в много тесен кърг от хора. И в следствие на това можем да очакваме нови буржоазни революции, а след това и закономерните социалистически. А може би Тръмп направи точно такъв опит!?
Собствениците на парите, могат да управляват събития, но не могат да управляват хора. Именно там се крие и слабото място на тази власт. Реално силовите структури на държавата – армия, полиция, милиция не са подвластни директно на финансовите олигарси. Единственият им шанс да управляват непосредствено хората е чрез медиите. Чрез информацията финансовата власт управлява всеки отделен човек.

МИЛЕН МИРЧЕВ ИВАНОВ

Старши редактор, автор на рубрика „Сигурност“. Той е доцент в катедра „Наказателно правни науки и сигурност“ на Юридическия факултет в Русенски университет „Ангел Кънчев“. Завършил е през 1994 г. Висшето военно общовойсково училище „Васил Левски“, гр. В. Търново със специалност „Войсково разузнаване“. Защитил е докторска дисертация на тема „Информационно-психологически операции на контраразузнаването“, а след това спечелва конкурс за доцент по дисциплините „Теория на разузнаването“, Теория на контраразузнаването“ и „Кризисно управление“. Хоноруван лектор в Института по публична администрация към Министерски съвет, Военна академия „Г. С. Раковски“, УНСС, Пловдивски университет „Паисий Хилендарски“ и Професионален колеж по охрана и сигурност „Св. Георги Победоносец“. Автор е на монографии, студии и учебници в сферата на националната и корпоративната сигурност.
Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре