Сега четете
Ден 118: „Единни сме силни“. Протестът под прозорците на власта. Нападнаха екип на News24sofia.eu TV

Ден 118: „Единни сме силни“. Протестът под прозорците на власта. Нападнаха екип на News24sofia.eu TV

Продължава да бушува общественото недоволство под прозорците на властта. 118 поредни дни гражданите излизат на площада, за да поискат оставката на кабинета и на главния прокурор Иван Гешев. Тази вечер част от протестиращите нападнаха екип на Информационна агенция News24sofia.eu докато прави репортаж по друга тема в центъра на София. По думите им медията е спряла да ги отразява. „Вие за колко пари се продадохте“, крещяха пред камерата на медията протестиращите. На няколко пъти част от хората питаха къде е журналиста Тодор Стефанов и защо се крие като шефът на БНТ.

Хронологията на днешния протест следим на живо.

20.48 ч.

Протестиращите потеглиха към Орлов мост, където обичайно завършва протестния ден.

20.37 ч.

Протестиращите стигнаха централата на партия ГЕРБ в района на Националния дворец на културата. Там гражданите скандират „Мутри вън“ и „Всеки ден ще е така до победата“.

Чуха се и скандирания срещу bTV. Медията се помещава в същата сграда, в която и централата на управляващата партия.

20.05 ч.

На площада зазвуча химна на Република България. Гражданите заявиха, че ще отидат пред централата на управляващата партия ГЕРБ.

20.00 ч.

Към този час движението на столичния бул. „Дондуков“ е блокирано. Пред правителствената сграда има полиция. Обстановката под прозорците на властта е спокойна.

19.43 ч.

Протестиращите на площада към този час са десетки. Те скандират „Оставка“ и „Убийци“.

Преди точно два дни организаторите от „Отровното трио“ заявиха, че протестът ще премине в друга форма и вече няма да организират ежедневни демонстрации в „Триъгълника на властта“. В мотива си адв. Николай Хаджигенов, проф. Велислав Минеков и пиар експертът Арман Бабикян посочиха епидемията от COVID-19.

Вижте и

Въпреки това обаче гражданите продължават да се събират на пл. „Независимост“. Основни организатори на демонстрациите в момента са майките от „Системата ни убива“.

Продължава да кипи общественото недоволство срещу управляващите и главния прокурор. Исканията на гражданите остават непроменени от първия ден – оставка, предсрочни избори и гарантиране независимостта на съдебната власт. Недоволството им е провокирано от липсата на демокрация, разпространена корупция.

Такива констатации бяха направени и от Брюксел. Погледът на Европа бе насочен към България заради продължаващите протести на сънародниците ни в чужбина. Европейската комисия излезе с първия си доклад за върховенството на закона в Европейския съюз, който очерта доста сериозни проблеми, пред които е изправена страната ни. Те бяха повторени и от резолюцията, гласувана и приета от депутатите в Европейския парламент.

Междувременно продължава международният отзвук на случавщото се у нас. Редица авторитетни издания следят протестите срещу управляващите и публикуват изключително критични към властта в България материали. В един от последните такива се посочва, че страната ни може да се окаже проблем за цяла Европа и да покаже двойните стандарти в Европейската народна партия, която иска да обвърже отпускането на европейски средства за пострадалите от COVID-19 държави с върховенството на закона. България обаче изглежда попада в “мъртвата точка” на ЕНП.

А иначе – общо пет национални протеста под надслов “Велико народно въстание” са се провели в страната от началото на демонстрациите. Сериозни ескалации имаше по време на първия, третия и последен национален протест.

Любословие.БГ припомня, че огромното недоволство избухна след като прокуратурата нахлу в сградата на Президентството, за да арестува служители от администрацията. Безпрецедентния ход бе определен като погазване на Конституцията и посягане върху суверенитета на държавата. Всичко това се случи и на фона на акцията на Христо Иванов в парк “Росенец”, който направи неуспешен опит да акостира на българския бряг близо до лятната резиденция на Ахмед Доган.

Снимка: БГНЕС

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре