Сега четете
Борисов за първи път говори с Йон Кику

Борисов за първи път говори с Йон Кику

Премиерът Бойко Борисов проведе телефонен разговор с премиера на Молдова Йон Кику. Това е първият разговор между двамата министър-председатели от встъпването в длъжност на Кику през ноември 2019 г. Телефонната връзка бе осъществена в присъствието на Валери Симеонов.

Високо ценя приятелските ни отношения с Молдова като страна, с чийто народ имаме културна и духовна близост, а също и като държава, заемаща важно място в политиката на Европейския съюз към Източните партньори, заяви Борисов, цитиран от News24sofia.eu.

Премиерът Борисов изтъкна традиционно доброто ниво на сътрудничество между България и Молдова и изрази желание двустранният политически диалог да бъде по-интензивен.

Българският министър-председател определи като много добра стъпка в тази посока подновяването на политическите консултации между външните министерства на двете страни, които са планирани за втората половина на месец октомври. Премиерът Борисов изрази увереност, че това ще допринесе за идентифицирането на конкретни стъпки за разширяване на сътрудничеството в областите от взаимен интерес като икономика, образование, инвестиции.

Министър-председателят Бойко Борисов определи многобройната българска общност в Молдова като изключително важен и градивен елемент на двустранните ни отношения.„Това е мост на приятелство и сътрудничество между нашите страни“, отбеляза премиерът Борисов. Българският министър-председател благодари за условията, които молдовските власти създават за съхраняване на националната, културна и езикова идентичност на българското национално малцинство в Молдова.

Премиерът Борисов изрази готовност да продължи съвместната работа за подобряване на благосъстоянието на българската общност. Според министър-председателя Борисов добра възможност в тази посока е преобразуването на Тараклийския държавен университет „Григорий Цамблак“ във филиал на Русенския университет „Ангел Кънчев”, което би имало дългосрочен позитивен ефект.

Вижте и

Друг акцент в разговора на премиера Бойко Борисов с министър-председателя на Молдова Йон Кику беше пандемията от COVID-19 и стремежа да бъдат преодолени негативните й последици. Премиерът на Молдова поздрави българския министър-председател за навременните мерки на правителството за овладяване на коронавируса. От своя страна премиерът Борисов изтъкна, че бързата реакция на кабинета е дала възможност на страната ни да окаже подкрепа и на други държави в кризата. Сред тях е и Молдова, на която България предостави в борбата срещу коронавируса защитни средства, предназначени за медицинските екипи на първа линия. Помощта бе отпусната по решение на правителството за подпомагане на страните от Западните Балкани и Източното партньорство. Премиерът Бойко Борисов изрази готовност България да предостави на Молдова допълнително защитни средства при необходимост.

„България категорично подкрепя европейската перспектива на Молдова“, заяви още премиерът Бойко Борисов. „В наше лице имате искрен приятел, готов да сподели своята експертиза и опит с молдовската страна по линия на надграждането на отношенията ЕС – Молдова“, допълни министър-председателят в рамките на разговор с премиера на Молдова Йон Кику. Двамата премиери размениха по телефона покани за посещение, като министър-председателят Бойко Борисов подчерта, че ще се радва премиерът Йон Кику да посети страната ни в удобно за премиера на Молдова време.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре