Сега четете
Елена Йончева: Европейските средства за медиите, които се разпределят от правителството, е лоша практика

Елена Йончева: Европейските средства за медиите, които се разпределят от правителството, е лоша практика

Тодор СТЕФАНОВ, ЛЮБОСЛОВИЕ.БГ

Европейските средства за медиите, които се разпределят от правителството, е лоша практика.

Това каза евродепутатът Елена Йончева на международна конференция за свободата на медиите в България, предаде репортер на Любословие.БГ.

Елена Йончева обясни, че разследващата журналистика е пазител на демокрацията, като посочи, че това изисква тяхната независимост да бъде гарантирана на Брюкселско ниво.

Евродепутатът отбеляза, че разследващата журналистика е друг аспект, който ще бъде разгледан в подготвяната от нея резолюция.

Вижте и

Европейските средства за медиите, за т. нар. комуникационни стратегии, които се разпределят от правителството, независимо от коя политическа сила, е лоша практика и начин за контрол на медийната среда“, каза тя.

По обективни и субектвини причини в последните години разследващата журналистика все повече отсъства от медиите. Все по-често скоростта на предаване на информация е по-важна от нейното качество, с което се отразява дадено събитие. Друга причина за затихващата роля на този вид журналистика е, че това е скъпо начинание, и опасно, както знаете. В миналото много често този вид журналистика е променял хода на историята, спасявал е човешки животи и е допринасял да бъдат изобличени корупционни схеми. В ерата на онлайн платформите и бързото споделяне на информация нейната роля става все по-незабележима и това се отразява на демократичните процедури в цялото общество. Две неща от първостепенна важност в тази област – да се засили защитата, която се предоставя на разследващите журналисти, както и да се осигури специаreлно финансиране от европейския бюджет, за това ще настояваме“, каза още Елена Йончева.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре