Сега четете
Ден 76: Сблъсъци край бившата сграда на парламента (СНИМКИ/ВИДЕО)

Ден 76: Сблъсъци край бившата сграда на парламента (СНИМКИ/ВИДЕО)

Сблъсъци край бившата сграда на парламента при опит да се преодолее полицейската стена белязаха 76-ия ден от протестите в столицата. До това се стигна след като към 23 часа протестиращите направиха няколко опита да стигнат до Паметника на незнайния войн, но бяха спрени от органите на реда. Полицаите бяха замеряни с бутилки и бомбички. Поне двама от протестиращите бяха арестувани, предаде News24sofia.eu.

Към 23:30 часа полицаите свалиха щитовете си, съобщи репортер на сайта Любословеи.БГ.

Хиляди изпълниха площада пред ларгото около 19 часа, става ясно от кадрите на News24sofia.eu и Любословие.БГ.

Струпване на полиция в „Триъгълника на властта“, проверка на преминаващите за остри предмети, претърсване на палатковия лагер на майките от инициативата „Системата ни убива“ – това се случи преди началото на протеста. Служители на реда завардиха и входа за метрото пред сградата на здравното министерство, съобщи още по-рано днес News24sofia.eu.

Датата 22 септември не бе избрана случайно. Протестът съвпадна с честванията за 112-ата годишнина от обявяването на независимостта на България.

Исканията на протестиращите остават непроменени – оставка на премиера Бойко Борисов и правителството и на главния прокурор Иван Гешев.

Недоволни от Перник, Русе, Ямбол и други градове на страната бяха дошли да подкрепят протестиращите от столицата. По-късно дойдоха и три автобуса от Варна, съобщи Арман Бабикян от „Отровното трио“.

Малко преди започването на протеста бе затворен бул. „Дондуков“ на пресечката му с „Цар Освободител“. Откъм БНБ и откъм статуята на Света София са изградени пропускателни пунктове, където всички отиващи към площада се проверяват.

По-рано днес протестиращи залепиха на сградата на американското посолство в София плакати с призиви за оставка на главния прокурор Иван Гешев.

Хронология на събитията:

23:30 часа

Това, което се случва пред парламента цели ескалация на напрежението. Има други маршрути, по които протестиращите да стигнат до Паметника на незнайния войн„, обясни шефът на СДВР Георги Хаджиев по повод опитите на протестиращите да преминат към храма „Св. Александър Невски“, за да отдадат почит на загиналите за независимостта на страната.

Той допълни, че към момента протестът вече е нерегламентиран, защото е след 22 часа и че е имало уведомление за провеждането мяу само пред БНБ.

Според Хаджиев има данни за „лица от профила ултраси и лица от агитките“ на протеста. Не каза и колко са задържаните.

https://www.facebook.com/todorstefanovt/videos/382782392744797

23:00 часа – Протестиращите правят опит да пробият кордона на полицаите. Стигна се до сблъсъци.

22:58 часаНова бомбичка и стъклени шишета политат към полицаите. Стигна се до сбутвания между първите редици на полицаите и протестиращите.

22:30 часа Хвърлиха бомбичка по полицаите. Полицейската стена става по-плътна.

21:59 часа – Част от протестиращите седнаха пред щитовете на полицаите. След това в знак, че не търсят сблъсък с органите на реда вдигнаха ръцете си.

21:32 часаПротестиращите правят жива верига около бившата сграда на парламента.

https://www.facebook.com/todorstefanovt/videos/382836836072686

21:27 часа – Полицията се сгъстява и не допуска още протестиращи до мястото на митинга. Някои от протестиращите се опитват да пресекат градинката пред Ректората, но са спирани от органите на реда.

21:23 часа – „Докато сте тук. Докато сте на този площад, България ще принадлежи на достойните хора. С вас ще строим свободна България, независима и правова държава, където място за мутри няма. Съединението прави силата!„, посочи Арман Бабикян и призова множеството да се отправи към сградата с надписа „Съединението прави силата“.

20:54 часа – Георги Латев от БАН: „Само за две лица не е този празник, наричани Каскет и Тиква. Тези двамата представляват амалгама от зависимости. Те са олицетворение на мафията.“

20:39 часа – „Можем да променим България само заедно, можем да изхвърлим мутрите само заедно„, обяви Арман Бабикян.

20:27 часа – От „Отровното трио“ призоваха хората на площада на кажат как си представят бъдещето на страната. „Оставка ще има, но ще има и утре. И за да не изглежда утрето като сега, имаме нужда от план за бъдещето„, каза адвокат Николай Хаджигенов.

Ще направим план. Запалете фенерчетата си, за да излезем от мрака на Борисов. Приоритети:

1. Спиране на кражбите, корупцията да изчезне;

2. Реформа в правосъдието, промяна и борба за справедливост;

3. Инвестиции в бъдещето, качествено образование и култура;

4. Икономически ръст, основан на инвестиции в технологии;

5. Качество и ефективност на институциите,“ изреди Хаджигенов.

20:21 часа – Разследващият журналист Димитър Стоянов от „Биволъ“ благодари на „30-тината души“ на площада. „Само онзи, който се бори за свободата си, само той я заслужава. България е едно прекрасно място за пране на пари. България е прекрасно място за гербономика. България е на 111 място по свобода на словото, последна в ЕС. Не това е мястото, в което искаме да живеем. Затова всички ние казваме „Оставка!„, каза журналистът.

19:46 часа – Светослав Трайков: „За 76 дни ме арестуваха, биха ме с палки, наричаха ме с какво ли не, пръскаха ме със спрей. Случиха се няколко хубави неща – целият свят научи, че ни управляват страхливи мишки, които могат да ходят по села и по паланки, могат да пращат платени жени с деца да газят протестиращи, да плащат на контрапротестиращи. но не могат да ни уплашат. Нас не ни е страх – колкото и да не му се вярва на премиера. Него вече го няма!“

19:15 часа – Проф. Велислав Минеков от Отровното трио обяви: „Скоро ще празнуваме друга независимост, независимост от мутри и мафия. Дълго време бяхме заспали, дълго време сънувахме, че ще се събудим щастливи. Вече сме будни!

19:10 часа – Звучи „Ода на радостта“.

18:59 часа – На трибуната е Даниел Фройнд от Зелените в Европейския парламент. „Това, което виждам тук, е много притеснително. Систематичната корупция е сериозен проблем в цяла Европа. Ако искаме да запазим ЕС единен, трябва да се борим срещу това. Трябва да приемем неудобната истина, че милиони евро се харчат неправомерно. Медийната свобода също е важна, тя трябва да се защитава. Трябва реална борба с корупцията. Имаме нужда от вашата помощ. Трябва натиск от улицата, трябва натиск и в Брюксел. Продължавайте битката, не се отказвайте, да се борим заедно!„, каза Фройнд.

18:46 часа – Архимандрит Дионисий заяви: „Благословено да е третото Велико народно въстание. Днес, когато Третата българска държава е завладяна от мафията, трябва да се противопоставим. Ние всички сме тук да извоюваме независимостта си от бандитския режим и да върнем България на българите„.

18:43 часа – На трибуната е певецът Георги Станчев, който изпя песента „Не вярваме на думи„, написана преди 30 г. След това рецитира стихотворение „Сега накъде„.

18:38 часа – „Борисов, избери си един от нас и се предай. Ние ще спазим правата за военнопленници на Женевската конвенция. Просто избери един от нас и се предай„, призова премиера адвокат Николай Хаджигенов от Отровното трио.

Вижте и

Днес опънехме червената линия, за да видят от другата страна как изглеждат решетките. Свиквайте, от утре ще е така. 76 дни стотици хиляди българи протестират с едно единствено искане – оставки на правителството и главния прокурор и промяна.“ Множеството скандира „Оставка“. „Борисов, дали сме достатъчно сериозни? Цялата страна е тук. Вчера Борисов каза, че няма да кой да се предаде. Виж записите от камерите и си избери един от нас„, допълни Хаджигенов.

18:30 часа – Звучи химнът на страната, изпят от оперната певица от Италия Джорджия, която научила химна за една нощ. „Обичам България и българския народ“, декларира певицата.

18:22 часа – „Сега ние, гражданите, ще ги пометем и ще управляваме с честни и почтени избори. Мутри, вън!“, призова Арман Бабикян.

Днес ние се борим за независимост от мафията и мутрите. Днес ние няма да завършим с химна на България, а ще започнем с него“, допълни той.

17:47 часа – „76 дена от началото на протестите празнуваме нашата независимост. Подайте оставка, мутри, за да празнуваме деня на независимостта истински„, обърна се към множеството един от протестиращите Слави Трайков, който е бивш член на ГЕРБ.

https://www.facebook.com/todorstefanovt/videos/382742299415473

https://www.facebook.com/luboslovie/videos/3481735701846925

https://www.facebook.com/luboslovie/videos/656139541965187

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре