Снимка/източник: Информационна агенция News24sofia.eu

От сдружение „Зограф“ настояват, че чиновниците на министъра на културата Боил Банов са длъжни да привлекат към административнонаказателна отговорност „Отровното трио“ (Николай Хаджигенов, Арман Бабикян и Велислав Минеков) не само заради къртенето на историческите жълти павета на пл. „Независимост“ в София, обявени за паметник на културата, но и за всички щети и поражения, нанесени през последните седмици като резултат от призивите им за ескалиране на протестните действия на редица знакови сгради и старинни православни църкви със статут на недвижими културни ценности с национално значение, предаде News24sofia.eu.

Инспекторатът за опазване на културното наследство в Министерство на културата вече трябваше да е съставил поне няколко акта за установяване на административно нарушение на членовете на т. нар. „Отровно трио“ заради вандалските прояви на техните привърженици през последните седмици, които са в крещящо нарушение на Закона за културното наследство, но уви, на официалния сайт на ведомството на Боил Банов и до момента липсва каквато и да е информация за предприемане на подобни меркипосочват от сдружение „Зограф“.

Те споменават обявените за паметници на културата сгради на Народното събрание и на МВР на столичната ул. „Гурко“, както и средновековният православен храм от 11-ти век „Св. Петка Самарджийска“ в подлеза до ЦУМ, който е със статут на архитектурно-строителна, художествена и историческа недвижима културна ценност от „национално значение“, а също и църквата „Св. Седмочисленици“, която също е паметник на културата.

За съжаление след всички тези вандалски прояви оставаме с впечатлението, че чиновниците на бул. „Ал. Стамболийски“ №17 са абдикирали от ангажимента си да следят за спазването на Закона за културното наследство и очевидно не желаят да санкционират с цялата тежест на закона нарушителите му, които си позволяват да рушат вече съвсем безнаказано и необезпокоявано безценното ни културно наследство, изтъкват от сдружение „Зограф“.

От сдружението напомнят, че според чл. 200а. (1) на действащия Закон за културното наследство.

Който унищожи или повреди културна ценност, освен ако деянието не съставлява престъпление, се наказва с глоба в размер от 15 000 до 30 000 лв., а на едноличен търговец или юридическо лице се налага имуществена санкция в размер от 25 000 до 50 000 лв.

Заплатите и бонусите на държавните служители в Министерство на културата се осигуряват от българския данъкоплатец, а това ще рече, че въпросните скъпоплатени чиновници са длъжни съвестно и отговорно да изпълняват служебните си задължения, а не да проявяват учудваща пасивност и липса на каквато и да е адекватна реакция при всички тези нагли и скандални посегателства над културното ни наследство, подчертават в заключение от „Зограф“.