Сега четете
Властта се страхувала да глоби „Отровното трио“ за поругаването на културното ни наследство

Властта се страхувала да глоби „Отровното трио“ за поругаването на културното ни наследство

Снимка/източник: Информационна агенция News24sofia.eu

От сдружение „Зограф“ настояват, че чиновниците на министъра на културата Боил Банов са длъжни да привлекат към административнонаказателна отговорност „Отровното трио“ (Николай Хаджигенов, Арман Бабикян и Велислав Минеков) не само заради къртенето на историческите жълти павета на пл. „Независимост“ в София, обявени за паметник на културата, но и за всички щети и поражения, нанесени през последните седмици като резултат от призивите им за ескалиране на протестните действия на редица знакови сгради и старинни православни църкви със статут на недвижими културни ценности с национално значение, предаде News24sofia.eu.

Инспекторатът за опазване на културното наследство в Министерство на културата вече трябваше да е съставил поне няколко акта за установяване на административно нарушение на членовете на т. нар. „Отровно трио“ заради вандалските прояви на техните привърженици през последните седмици, които са в крещящо нарушение на Закона за културното наследство, но уви, на официалния сайт на ведомството на Боил Банов и до момента липсва каквато и да е информация за предприемане на подобни меркипосочват от сдружение „Зограф“.

Те споменават обявените за паметници на културата сгради на Народното събрание и на МВР на столичната ул. „Гурко“, както и средновековният православен храм от 11-ти век „Св. Петка Самарджийска“ в подлеза до ЦУМ, който е със статут на архитектурно-строителна, художествена и историческа недвижима културна ценност от „национално значение“, а също и църквата „Св. Седмочисленици“, която също е паметник на културата.

За съжаление след всички тези вандалски прояви оставаме с впечатлението, че чиновниците на бул. „Ал. Стамболийски“ №17 са абдикирали от ангажимента си да следят за спазването на Закона за културното наследство и очевидно не желаят да санкционират с цялата тежест на закона нарушителите му, които си позволяват да рушат вече съвсем безнаказано и необезпокоявано безценното ни културно наследство, изтъкват от сдружение „Зограф“.

От сдружението напомнят, че според чл. 200а. (1) на действащия Закон за културното наследство.

Вижте и

Който унищожи или повреди културна ценност, освен ако деянието не съставлява престъпление, се наказва с глоба в размер от 15 000 до 30 000 лв., а на едноличен търговец или юридическо лице се налага имуществена санкция в размер от 25 000 до 50 000 лв.

Заплатите и бонусите на държавните служители в Министерство на културата се осигуряват от българския данъкоплатец, а това ще рече, че въпросните скъпоплатени чиновници са длъжни съвестно и отговорно да изпълняват служебните си задължения, а не да проявяват учудваща пасивност и липса на каквато и да е адекватна реакция при всички тези нагли и скандални посегателства над културното ни наследство, подчертават в заключение от „Зограф“.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре