Сега четете
Бирата хидратира и влияе върху мотивацията за спортуване

Бирата хидратира и влияе върху мотивацията за спортуване

Бирата е популярна с това, че хидратира организма след тежки физически натоварвания, а пробиотиците допълнително подпомагат този процес. Налице са десетки научни изследвания, които доказват, че комбинацията от вода, витамини и соли в пивото, способства за регулирането на водния и електролитен баланс на човешкото тяло след активен спорт и физически усилия.

За последните 10 години повечето от тези медицински публикации са дело на испански учени от Гренада и от Кралския университет в Мадрид. Те са провели серия от тестове, които доказват, че след спортни упражнения умерената консумация на до 0,5 л. бира има по-бърз и по-пълноценен възстановителен ефект, отколкото водата.

Учените обясняват благотворното влияние на бирата след спорт с факта, че солите, захарите и СО2 от газировката помагат за по-доброто усвояване на течността от организма. Паралелно с това, тъй като въглехидратите в една чаша пиво са твърде малко, тя има ниско до средно гликемично натоварване. Храни с високи стойности на гликемично натоварване бързо отделят глюкоза в кръвообращението, докато храните с ниски и средни стойности се разграждат по-бавно и отделят глюкоза постепенно.

Освен, че бирата и особено безалкохолната, хидратира след спорт, вече има изследвания, че пивото влияе и върху мотивацията за спортуване, когато става въпрос за постоянство при тренировки. Проучванията сочат, че хората, които пият бира в умерени количества са склонни към повече тренировки, за разлика от тези, които се въздържат До това заключение са стигнали и учените от Катедрата по социология в Университета в Маями. Организираният от американските учени експеримент показва, че жените, които консумират бира спортуват 7.2 минути повече седмично от въздържателките. Десет стандартни чаши бира на месец са свързани с увеличение с 2.0 % на вероятността човек да се занимавате с интензивна физическа активност. Умереното пиене на бира увеличава между 9% и 14% вероятността да се тренира енергично. Резултатите от оценката при мъжете са подобни на тези при дамите.

Наскоро учени от Нидерландия са установили, че бирата съдържа и пробиотици, които също имат важна роля за възстановяване на организма след спортни натоварвания. Пробиотиците имат главна роля в поддържането на добро състояние на микрофлората в човешкия организъм, която е съвкупност от различни бактерии. Доказано е, че те възстановяват баланса на стомаха, особено след заболяване, когато приемът на антибиотици или физическото претоварване може да наруши естествения баланс в червата. Често се приемат под формата на добавки, напитки и храна, като добрата новина за любителите на кехлибарената течност е, че консумацията на пиво в умерени количества способства снабдяването на организма с пробиотици и други полезни вещества.

Според най-новото проучване по темата, проведено от проф. Ерик Клаасен от Амстердамския университет, процесите на ферментация и различните щамове дрожди определят нивата на пробиотиците в пивото. С високо съдържание на пробиотици се отличават най-вече мътните и нефилтрирани бири. Според него по-силните бири са по-благоприятни от гледна точка на съдържанието и наситеността на пробиотици, но препоръчва да бъдат консумирани с мярка.
Бирата съдържа и пробиотици

Вижте и

Бирата е богат източник и на разтворими фибри, които подобно на пробиотиците благоприятстват храносмилането и усвояването на храната. Те се извличат от клетъчните стени на ечемика. Според английски учени, две чаши пиво съдържат средно 10% от препоръчителната дневна доза фибри, а някои видове бира – до 30%.

Наред с пробиотиците и фибрите, в бирата се съдържат елементи като магнезий, силиций, калций и фосфор, които подобряват електролитния баланс на организма и способстват за неговото бързо възстановяване след физически натоварвания и укрепването на имунната система. В пивото има благоприятно съотношение между някои основни минерали – сравнително високо съдържание на калий -35.5 mg на 100 ml бира и ниско на натрий -4.5 mg на 100 ml. Установено е също, че бирата е богат източник на силиций, който лесно се усвоява от организма, и е доказано, че именно пивото е основният източник на този минерал в хранителния режим. Но все пак не бива да се забравя, че пълният набор елементи, важни за здравето, не може да бъде набавен от един единствен източник.

От Съюза на пивоварите коментират, че с тези публикации учените за пореден път представят нетрадиционни и неочаквани ефекти от умерената консумация на пенливата напитка. Резултатите от подобни иновативни научни проучвания за пивото отново доказват защо трябва да се изследват съдържащите се в бирата близо 900 съединения и хранителни вещества. Тяхната бионаличност е от съществено значение както за потребителите, така и за разширяването на аналитичните познания за категорията на пивопроизводителите, които винаги търсят нови продуктови и технологични решения.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре