Източник: News24sofia.eu

Росен Плевнелиев

Държавният глава не може да иска оставки, но може да свали доверието си както от главния прокурор, така и от правителството. Това заяви в студиото на БиТиВи президентът Росен Плевнелиев в коментар на последните седмици на протести и напрежение в страната.

Плевнелиев припомни, че и той е свалял доверие от правителство – това на Орешарски.

В момента обаче Румен Радев нарушавал Конституцията, според Плевнелиев.

Росен Плевнелиев посочи, че изключително много уважава исканията на протестиращите хора за справедливост, правова държава и демократични ценности. Притеснен е обаче от желанието на популисти да яхнат протестната вълна. Като такива той посочи Мая Манолова, Слави Трифонов и дори Корнелия Нинова.

Имал съм поне 20 срещи с Орешарски – всяка една от тях завършваше с “не зависи от мен”, посочи Плевнелиев като пример за правителство на задкулисието. Той посочи и това, че и половината министри на Орешарски са станали министри в служебното правителство на Румен Радев. Иначе Плевнелиев категорично отрече някой да е редил неговия служебен кабинет.

Едно решение може да бъде или вярно, или грешно. Имаме нужда от решения днес, които могат да обърнат посоката. Имаме шанс за вземаме правилните решения” – заяви Плевнелиев. Той призова своя наследник да сформира обществени съвети, в които да влязат и протестиращи, и синдикати, и работодатели, които да подготвят Пакт на почтеност. Това ще гарантира почтени и справедливи избори – “тогава и ГЕРБ ще има да чисти, но и Христо Иванов ще има да чисти“, посочи Росен Плевнелиев.

В момента Румен Радев не работи за длъжността “президент”, той работи за властта, отсече Росен Плевнелиев.