Сега четете
19 януари Св. преподобни Макарий Велики, Египетски (300-390 г.)

19 януари Св. преподобни Макарий Велики, Египетски (300-390 г.)

FB_IMG_1579417486616СВЕТИ ПРЕПОДОБНИ МАКАРИЙ ВЕЛИКИ
Чества се на 19 януари заедно със св. Марк Ефески

Преподобният Макарий Египетски се родил в Египетската страна, в селище, носещо името Птинапор. Неговите родители били съименни на древните свети праотци – Авраам и Сарра, като бащата на преподобния бил свещеник. когато поотраснал родителите му намерили жена и го накарали да встъпи в брак с нея. Малко след това обаче младата му невеста се разболяла от треска и преминавайки като непорочна девственица във вечния живот понеже двамата млади живеели до тогава в девство.

И от това време той вече не започвал да се грижи за нищо земно, непрестанно пребивавал в Господния храм и се занимавал с четене на Свещеното Писание. Скоро след това починали и родители те му. Тогава светецът се заселил в пустинно място близо до селището Птинапор където живял в колиба наставляван от един почтен старец – монах.

Когато преподобният навършил четиридесет години, той получил от Бога даровете на чудотворство, пророчество и власт над нечистите духове. В същото време бил посветен в сана на свещеник и направен настоятел (авва) на монаси, живеещи в скит. Той често посещавал и учителя си свети Антоний Велики и получавал от него много наставления.

По времето на нечестивият император Валент, свети Макарий, бил заточен заедно със други пустинници на един отдалечен остров, чиито жители не знаели Истинния Бог, но се покланяли на идоли. Един от идолските жреци на този остров имал дъщеря, обхваната от бяс. Преподобните се помолили, изгонили беса от девойката и тя оздравяла. Като видял това, баща й, идолският жрец, веднага повярвал в Христа и приел Свето Кръщение. Също и всички жители на острова се обърнали към Христа и превърнали своя езически храм в християнска църква. Скоро след това всички били върнати от изгнанието си.

Вижте и

При преподобния Макарий Египетски отвсякъде идвало множество народ: едни – за душевна полза, за да получат от него наставление, други – за изцеление от недъзите си. Затова се появила необходимостта от построяването на странноприемници, където да могат да намират подслон пътниците и болните. Това и направил преподобни Макарий. Той имал обичай всеки ден да изцелява един болен, като го помазвал със свети елей и го пускал съвсем здрав у дома.

Свети Макарий велики, свети Марк Ефески, молете Христа Бога за спасението на нашите души. Амин!

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре