Ралица ВасилеваНа 56 години не желая повече да работя в телевизия Красивото лице на американския гигант Си Ен Ен в продължение на повече от 21 години – българката Ралица Василева, реши окончателно да скъса с професията след фалита на родната телевизия Би Ти Ай, където последно работеше. Зеленооката водеща потвърди, че вече е на години, в които е абсурдно да си намери достойна работа в елитна медия у нас.

“Щатският пазар не е като българския, където от 30 години гледаме едни и същи муцуни, докато започнат да фъфлят в студиото. Американците търсят млади лица и винаги съм била наясно с това, така че оттеглянето ми беше навреме”, твърди Ралица. В интерес на истината 56-годишната Василева се опита да върне годините назад, като през 2016 г. се подложи на пластична интервенция, за да изглади бръчките и да махне торбичките под очите си.

Ралица остана твърде недоволна от резултата и се отказа повече да ляга под ножа. След като телевизия Би Ай Ти бе закрита, журналистката работи за кратко като стратег в голяма датска медийна компания, но напусна след по-малко от шест месеца, защото животът в САЩ й липсвал твърде много. Някогашната тв звезда издава, че би искала да се пенсионира в Америка, където работи повече от 25 години. Няма намерение да кара старостта си в България, което за всички ни е разбираемо.

Пенсията й отвъд Океана ще е доста висока – поне 4000 долара. От тази есен Ралица Василева е хоноруван професор на Държавния университет на Джорджия в катедрата по масова комуникация. Заплатата й там е в порядъка на около 5000 долара месечно, което е поне три пъти по-малко от парите, които взимаше като водещ в Си Ен Ен. Ралица обаче се радва на спокойствието и рутината на новата си работа. “Доволна съм, че се занимавам с учителска професия. Това ме изпълва с щастие, контактът с младите хора е зареждащ”, категорична е Василева. Преди да стане даскал, красавицата се снима и в киноцентъра “Ню Бояна филм”, където изигра себе си – бе журналист, който разпитва Самюел Джаксън.

Във филма “Бодигардът на наемния убиец” участваха още Райън Рейндолс и Гари Олдман и той се снима у нас. “Актриса? Защо не? Не искам категорично да казвам – това “да”, това “не”. Защото така ми се случва в живота, че без да искам, винаги съм била част от създаването на нещо ново”, смее се Ралица и връща лентата назад. – Все съм участвала в нови проекти. Още преди да бъде измислена думата start up, ние правихме точно това с Нери Терзиева и колегите.

След падането на комунизма с “Екип 2″ създадохме един нов вид журналистика”, спомни си тя. Постъпването й в CNN също съвпада с революция в журналистиката. Тогава основателят й Тед Търнър решава да превърне телевизията с новини за американците в 24-часова информация за една световна аудитория. “Той я качи на сателит, а всички му се подиграваха, подмятайки: “Кой ще ти го гледа това?”. Оказа се, че е печелившо. Почнахме от нищо. И днес постоянно съм готова за нещо ново. Това е част от светоусещането ми”, категорична е Ралица. Като легенда обаче се носи нейният разказ как през 1991 г. заминала за САЩ, за да кара стаж в медията на Тед Търнър. Тогава имала 20 долара в джоба си и син на 7 г., без да знае на кого би могла да разчита.

Но там харесали репортажите й, предложили й едногодишен договор. През 1992 г. става водеща на предаването CNN World Report. После договорът бил заменен с нов, 3-годишен. Така и останала в САЩ. “Успехът е нещо много лично. За всеки е различно. Аз например съжалявам, че работех през уикендите и нощем, докато синът ми Александър растеше.

Опитах се да компенсирам с много любов, давах му най-доброто от себе си, въпреки че сама го отглеждах. Съжалявам също, че през последните повече от 20 години съм далече от семейството си. Но тяхната безусловна подкрепа прави нещата по-лесни”, казва Ралица Василева – най-успешният български журналист извън пределите на родината си.