Новак Джокович не е човек, който често доверява детайли от личния живот или това, което се случва “зад кадър”.

 Но след случилото се миналата седмица във френския град Ница, нямаше как да не повдигне завесата около важни детайли като религия, семейство и лични виждания по други теми от ежедневието.

В интервю пред Джей Шети, популярен журналист, който работи за BBC, Forbes и други световни медии, Ноле разкри възгледите си. Части от разговора вече бяха публикувани, а и цялото интервю вероятно е доста любопитно.

Въпросът за религията изникна съвсем естествено след новината, че световният №1 в тениса е дарил неизвестна сума (но доста голяма) на православната църква в Ница, Франция. Тя е духовен дом най-вече на сръбската общност в региона, а самият Джокович живее на 20-ина километра, в Монте Карло. И често посещава мястото със сина си Стефан и съпругата Йелена.

Със сина му Стефан в църквата в Ница

Със сина му Стефан в църквата в Ница

Снимка: Instagram

Не че има нещо изненадващо… Когато спечели за последен път титлата на Мастърса в Индиън Уелс през 2016 г., Ноле дари над 100 000 евро от спечелените на турнира пари за манастира в Грачаница, в родината му. И това не е единственият подобен акт от звездата.

“Преди да бъда известен тенисист, аз съм вярващ християнин – казва звездата в тениса. – Моля се всяка сутрин. Така започва денят ми. Първо изразявам благодарност за това, че съм здрав, за състоянието на тялото ми и за възможността да се развивам многофункционално в живота си. Благодарен съм за това, че имам семейство, за това, че виждам невероятен изгрев всяка сутрин и, че мога да изпълнявам задълженията си като баща, съпруг и спортист.”

Джокович наистина е вярващ християнин, това не е поза. Той построи ресторант за бездомни и социално слаби в Белград, напълно безплатен за хранене. В родния град на татко му в Черна гора се появи съвсем немалък параклис преди няколко години, като никой не разбра как бе финансирано изграждането му. Никой и не пита. Всеки е наясно кой е дал парите.

“Важно е кой си отвътре, не само отвън – това, което виждат хората – казва Ноле. – Важна е подготовката ти, като се започне от периода преди да навършиш 16 години. Повторението, упоритостта – това са ключови неща, и не само в спорта. Важно е да си широко скроен, с отворено за нови неща съзнание. Заобиколени сме от един прекрасен свят, не бива да се ограничаваме в това какво получаваме от него.”

Джокович е привърженик на йогата, на упражненията за правилно дишане и самовглъбяването.

Снимка: Instagram

“Търся презареждане, понякога просто изключвам телефоните си и се отдавам на това – обяснява сърбинът. – Семейството също е ключово, то помага не по-малко от йога или правилното дишане и отхвърляне на негативната енергия.”

А, да – семейството. Също интересна тема.

“Татко ми Сърджан беше професионален скиор, после ски инструктор – разкрива Дкокера. – Така и срещнал майка ми Дияна, тя карала ски, паднала и се ударила, а той бил най-близо да и помогне. Като го познавам, сигурно е организирал цялата работа!

Израснах в планината, в едно малко място – Копоник, където имаше три тенис корта пред ресторанта на родителите ми. Не знам защо ги имаше, сигурно е било знак на съдбата. Нито градчето, нито семейството ми има някаква тенис традиция. А аз започнах да играя още на 4 години…

Първият урок, който научих? Можеш да загубиш, това не е провал. Просто трябва да се поучиш от една загуба.

Имах голям късмет да съм успешен в тениса, а и да правя това, което обичам. Срещнах в живота си и много хора с познания, с житейски опит, с позитивно отношение. Един от тях е Йелена Генчич, която вече не е сред нас. Тя е моята майка в тениса, ако мога да го кажа така. Почина преди 6 години…

Родителите ми инвестираха много в мен – като енергия, като отдаденост и време. През 90-те години, когато растях, имахме две войни в Югославия, която се разпадна на шест държави. Една от тях е моята – Сърбия.”

 

Татко Сърджан и мама Дияна

Татко Сърджан и мама Дияна

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Ноле ще навърши 32 години през май, но никога не е бил в по-добра физическа форма. Изключителният режим, който си е наложил в начина на живот, часовете сън, храненето и особено – упражненията, дава резултат. Религията, поне според неговата твърда увереност, също помага.

Повечето от победите се печелят на подсъзнателно ниво, казва доктор Брус Липтън, светило в биологията и генетиката, но и в хипнозата. Джокович го цитира в разговора си с Шети, очевидно вярващ в неговите завети.

Към момента това изглежда е правилна стратегия за човека, спечелил последните три турнира от Големия шлем и убедителен лидер в световната ранглиста в тениса.

Ноле с интервюиралия го журналист Джей Шети

Ноле с интервюиралия го журналист Джей Шети

Снимка: Instagram