Сега четете
Цензура: Държавата прави орган да проверява журналистите

Цензура: Държавата прави орган да проверява журналистите

nsa-312033-810x0Държавен орган ще проверява коректността на журналистическите материали и ще може да налага глоби. Това приеха окончателно народните представители днес с промените в Закона за защита на личните данни. Заканопроектът е внесен от Министерския съвет. Така приет той въвежда цензура спрямо медиите в България, която и без това е на 111-о място по свобода на словото.

Промените се аргументират със защитата на личните данни, а тя от своя страна се използва за прикритие за държавна намеса, и то

чрез специален орган, върху работата на журналистите.  Водеща е комисията по вътрешен ред и сигурност в Народното събрание.

С приетите промени Комисията за защита на личните данни ще има право да проверява дали в журналистическите материали личните данни са използвани законосъобразно за всеки конкретен случай. Това дава възможност да се проверяват медийни публикации, журналисти, академични проучвания, документални материали, както и  да се отказва достъп до публична информация.

Ще се следи дали журналистите законово имат достъп до данните, дали имат право да ги обработват и да ги изнасят.

Според текстовете всяка медия ще трябва да обръща внимание на десет фактора, когато пише статия. Сред тях са естеството на личните данни, влиянието, което ще се окаже върху „собственика“ им и неговото име
при тяхното разкриване, обстоятелствата, при които личните данни са станали известни на журналиста.

Вижте и

Как при така приети текстове ще се огласява корупция, законът не отговаря.

Контрол ще бъде налаган и върху това дали става дума за информация за хора, които „поради естеството на своята дейност“ имат „по-занижена защита на личната си неприкосновеност или чиито действия имат влияние върху обществото“, без да се дава ясна дефиниция кой попада в този кръг.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.

Нагоре