Сега четете
Обяснение на расизма в „Семейство Симпсън“

Обяснение на расизма в „Семейство Симпсън“

axn-apu-simpsons-1ndex„Семейство Симпсън“ е един от най-новаторските и важни сериали в историята на телевизията. И макар че е любим почти на всички хора, все пак е обект и на критики, и един от най-очевидните и дългогодишни проблеми е начинът, по който е представен героят на име Апу, мъжът, който ръководи „Kwik-E-Mart“. Позволете ни да ви обясним за какво е цялата врява… (20th Century Fox)

От години има оплаквания за Апу, но те значително се увеличават след излизането на „Проблемът с Апу“, през 2017 г. – документален филм, който показва как героят е използван като негативен стереотип срещу американците от индийски произход и имигрантите. Макар и намеренията, които са отговорни за неговото създаване през 90-е да са благородни (да се бори с расизма), накрая той е приет като обида от страна на различни антирасистки групи. (20th Century Fox)

„Проблемът с Апу“ е документален филм, по сценарий на стендъп комика Хари Кондаболу, който е и негов водещ. Филмът показва историята на Кондаболу като фен на „Семейство Симпсън“, като дете колко много обича героя на Апу, като един от малкото представители на американските индийци по телевизията, но как позитивните страни на героя са засенчени от расизма, на който става жертва, заради белите продуценти и режисьори, които очакват да се държи като Апу.

От самия сериал са напълно наясно с проблема. Те се опитват да развият Апу в един напълно завършен герой, който презира клишетата. Сезон 7, епизод „Много Апу за нищо“ се връща в миналото на героя като млад мъж, който пътува до САЩ със студентска виза, за да завърши своя докторат по „Компютърни науки“.

След като успява да постигне това, Апу остава нелегално в страната. Продължавайки да работи в кварталния магазин, той успява да си изплаща студентските заеми преди на напусне Америка. Накрая все пак решава да се яви на тестовете, за да получи американско гражданство в края на епизода, показвайки се в истинската си светлина – като един честен и трудолюбив човек.

axn-apu-simpsons-5

Вижте и

Въпреки тази история, сценарият на сериала все още си прави шеги с расата и религиозните му убеждения като го използва като инструмент, с който да осмива крайно невежите хора от Спрингфийлд.

След това продуцентите на „Семейство Симпсън“ се опитват отново да засегнат темата за противоречивия герой Апу в „Много Апу за нещо“ – епизод, написан през 2014 г., който излиза по телевизията едва през януари 2016 г. Епизодът показва как Апу загубва контрол над магазина си от племенника си, Джамшед (дублиран от Уткарш Амбудкар), който се оплаква от стереотипното поведение на Апу.

още ог историята на  https://www.axn-bulgaria.com

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре