Сега четете
Без алтернатива, заслужаваме най-лошата си съдба

Без алтернатива, заслужаваме най-лошата си съдба

Има криза в употребата на понятието патриотизъм, обяви политологът
Има криза в употребата на понятието патриотизъм, обяви политологът

Има ли криза в патриотизма след сътресенията при Патриотите. Темата в предаването „Денят на живо” по Канал 3 политологът Александър Маринов.

„Има криза, дължаща се на злоупотребата с думата. Т.е. тези, които са си закичили титлата „патриоти” и претендират да са единствените, не се държат като такива. Патриотизмът не означава да продаваш гражданство, да обиждаш майките на деца с увреждания. Патриотизмът означава да обичаш родината си, а това означава да обичаш и народа си“, обяви политологът.

„Има криза на употребата за патриотизма за елементарна политическа цел. За съжаление тези, които употребяват този етикет, са от ниска класа.

В България това, че си във властта, не означава, че можеш да управляваш. По-скоро означава обратното.

Трябва да погледнем програмата на правителството. И ГЕРБ и Патриотите парадираха с някои неща от програмата, но към момента не е ясно какво се случва с изпълнението ѝ. Даже Патриотите сами повдигнаха темата, че най-накрая трябва да се заемат с изпълнение на програмата.

И имаше една тема, която бе като емблема – демографската криза. Оказва се, че единственият принос за решаването на демографската криза е фабрикуването на квазибългари. Мисля, че обвиненията ще се докажат”, коментира Маринов.

„Патриот не може да бъде политически етикет. Един човек може да бъде патриот, независимо от политическата си принадлежност. Въпросът е какво правиш за страната си и за народа си”.

Могат ли и ГЕРБ да се причислят като патриоти.

„Има едно понятие – национален интерес. Всички големи държави вече говорят за национален интерес. Не говоря за крайни случаи като Америка. Но в България никой не се е намерил да говори за националния интерес и как той да бъде защитаван.

Нека тези, които се смятат за патриоти да кажат какъв е интересът на България.

Разбира се, има една част от хората, които са склонни да мислят радикално, но основната част от обществото може да прокара една разумна граница между патриотизма и стремежа да откриваме враг сред другите. Така че този словесният патриотизъм, логореята на патриотизма се сблъсква с реалната политика”, каза той.

Маринов коментира и скандала в ДАБЧ.

Вижте и

Това е огромен политически скандал, защото тази агенция е сърцевина на патриотите. И точно в тази сърцевина, при най-свидното има скандал. И Симеонов и патриотите няма да се измъкнат. Отлагането на оставката само усложняват нещата”, каза политологът.

Вижте още интервюта и коментари!

Кои обаче могат да бъдат новите патриоти – може би Слави Трифонов или Мая Манолова.

„Не смятам, че шоу патриотизма е още на мода. Минаха тези времена. Не трябва обаче да пренебрегваме новата вълна, която е реакция обратна на глобализма. Корените на това явление не са изкуствени и не са шоу. Затова не могат да бъдат решени от шоумен. Защото наистина има една граница, която трябва да бъде очертана – граница на националните интереси”, каза още Маринов.

Според него не е задължително алтернативата на сегашните политици вече да се е появила и според него може тепърва да възникне. За целта даде пример с испанската партия „Подемос”, която само три месеца след формирането си вкара депутати в Европа, както и с Доналд Тръмп.

„Ако ние като народ не можем да излъчим алтернатива, значи сме достойни за най-лошата си съдба. И аз не смятам, че няма алтернатива”, обобщи Александър Маринов.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.

Нагоре