Сега четете
Стенописната творба „Приказният свят на Елин Пелин“ сътвориха великотърновски студенти

Стенописната творба „Приказният свят на Елин Пелин“ сътвориха великотърновски студенти

Дипломанти от катедра Стенопис на Факултет по изобразително изкуство към ВТУ“ Св. св. Кирил и Методий“ реализираха поредна мащабна стенописна творба в горнооряховското ОУ “Елин Пелин“.
Творческият екип на водещият преподавател доц. д-р Владимир Аврамов – Гергана Йовчева, Цветина Цветанова, Радослав Тодоров, Айлин Ебазер, Евгени Болжеларский, Женя Калева и Калин Михов, пресъздават върху почти 87 кв.м. стенопис на тема „Приказният свят на Елин Пелин“.

Претворяването на интериора с въздействащата стенописна техника „а-секо“ е посветено на патрона на училището и неговото творчество за деца. Студентите от Катедра Стенопис демонстрират със своята забележителна реализация както своите уменията с изобразителния материал, така и възможностите на стенописта да въздейства чрез послания, пресъздадени с естетика и вкус. IMG_2723_k

Архитектурната среда, в която е реализирана съвместната стенописна дипломна работа се намира в интериор на ОУ “Елин Пелин“ с. Първомайци. Стената е разположена в централен коридор на старата сграда на училището. Общата площ на стената е 87 кв.м (22,84/3,80 м). На 34 кв.м. се разполага основният фриз (1,47/22,84 м) с изображения на приказните сцени.

Стенописната творба „Приказният свят на Елин Пелин“ е посветена на патрона на училището – писателя Елин Пелин. Фокусът на темата попада върху приказките на автора, които са бележити за българската детска литература. Цялостната концепция за композицията на стенописната творба е съобразена с характерните особености на архитектурната среда. DSCN9651_k

Изображението е разделено на два пояса. Горният пояс, разполагащ се по продължение на високата част на стената, оформя пространство за фризова вълнообразна композиция. Долният пояс на стенописната творба се разполага на нивото на зрителя. В него място намират изображения на емблематични моменти, характерни предмети и детайли от приказките, които са основни наративни акценти в историите.

В реализирането на съвместния стенописен проект участват петима автори. Всеки един от тях проектира и реализира свой фрагмент, посветен на приказка от творчеството на Елин Пелин.

Вижте и

На откриването присъстваха кметът на Община Горна Оряховица инж. Добромир Добрев,кметът на с. Първомайци Ясен Янко деканът на Факултет Изобразително изкуство, към ВТУ доц. Борис Желев, зам декана на ФИИ доц д-р Светослав Косев. Творческият екип е на доц.д-р Владимир Аврамов, който представи творбата пред официалните гости.

Автор: Мирослав Дечев

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре