Сега четете
Какво наистина означава цветната маркировка на пастата за зъби?

Какво наистина означава цветната маркировка на пастата за зъби?

download
От доста време битуват легенди сред онлайн потребителите, че цветната маркировка по тубите с паста за зъби има конкретно значение. Става дума за състава на пастата и как тя може да повлияе негативно върху здравето на човека. За жалост публикациите на тази тема са изпъстрени с грешни интерпретации.
Днес посвещаваме цяла статия на този въпрос, като смятаме да уточним ясно какво означава цветната маркировка на пастата за зъби. 

Според битуващата към момента информация, циркулираща из уеб пространството, пък и от уста на уста, тубите с паста за зъби имат различно оцветяване под формата на квадрат или правоъгълник в краищата си. Цветовете варират от марка до марка и се предполага да индикират, че продуктът е съставен от:,

  • Зелено = Натурални продукти
  • Синьо = Натурални и медицински продукти
  • Червено = Натурални и химически съставки
  • Черно = Само химически съставки

Както споменахме, тази информация е напълно погрешна и представлява поредната градска легенда, която има за цел да плаши потребителите. Целта на нашия блог е да дава пълна и проверена информация по различни здравни въпроси. Днес искаме да обясним, че цветната маркировка наистина има своята роля, но не и тази, което вероятно сте си представяли.

Цветовете, които можете да откриете при различните марки паста за зъби, представляват характеристика и на други продукти, налични на пазара – например опаковките на млякото, зърнените храни, бисквитите и т.н. Тези означения се използват в процеса на производство и пакетиране като „визуални белези“, „цветни маркери“ или „регистрационни пътеводители“. Целта им е да показват на роботизирани сензори къде трябва да бъде срязана опаковката, завързана или гофрирана по време на производствения процес. Обикновено цветовете са подбрани така, че да бъдат по-тъмни от цвета на опаковката, за да може машината да ги разпознае по-лесно.

Да се върнем на маркировката на пастата за зъби. Тубите се произвеждат в зони, които са напълно отдалечени от продукта, който ще съдържат. Те се правят от дълги, кухи ивици, които, в зависимост от обема си, биват разделени в различни групи, които отговарят на конкретни сантиметри. Именно в процеса на определяне на размера на тубата за паста за зъби идва ролята на „цветната маркировка“. Тя показва къде именно трябва да спре машината и да направи разрез.

Вижте и

Тогава защо цветовете са различни? Истината е, че цветът, който и да е той, е без значение. Цветовете варират при различни марки и производители. Всеки производител има свой цвят, който използва като референция за контрол на качеството и е лесен за засичане при евентуална дефектна партида.

Поредната градска легенда е разбита на пух и прах. Конкретно в случая с цветната маркировка на пастата за зъби бе важно да изясним истината, тъй като много хора изпадат в заблуждение. Тази легенда представлява същински проблем за зъболекарите, тъй като генерира огромна вълна от въпроси и тревожни мнения на пациенти. Ако все още изпитвате колебания относно тази информация за ролята на цветната маркировка на пастата за зъби, отидете още сега в банята и проверете опаковките на всички продукти за лична хигиена, които използвате. Гарантираме ви, че ще откриете повече от две туби или контейнери, които са обозначени в различни цветове.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
1
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре