kardgilovPR специалистът Петър Кърджилов, който разпространи съобщение до медиите, че ”не прави чест на представителите на българското правителство да приписват заслугите си за признаването на българското малцинство в Албания единствено на себе”, е получил ултиматум да напусне по собствено желание или да бъде уволнен дисциплинарно за уронване на престижа на БАН, съобщи той.

“Нямам доказателства за този политически натиск, оказван върху мен, но се позовавам на думите на директора на ИЕФЕМ д-р Петко Христов, който ми съобщи това в телефонен разговор. Същото потвърди и друга моя колежка, чието име не искам да споменавам. Смея да твърдя обаче, че чрез медийното съобщение, което изпратих, не съм целял нито да обидя, нито да засегна някого. От професионална гледна точка то бе грешка, но това не означава, че заслужавам уволнение”, отсече Кърджилов пред медии.

Във Facebook групата “Кой е БАН”, която призовава “да се обединим всички учени, журналисти и граждани, които искаме да запазим честта и достойнството си, а не само столовете и хляба си”, Петър Кърджилов заявава, че няма да напусне, защото не неговото съобщение, а последвалите опровержения на Академията и института “обиждат със сервилността към политиците, както моето, така и достойнството на цялата научната общност”.
И твърди, че е бил информиран от началника си, че лично премиерът Борисов “искал обяснение” от председателя на БАН акад. Юлиан Ревалски по случая.

Директорът на ИЕФЕМ д-р Петко Христов се разграничи от позицията на Кърджилов и посочи, че медийната му изява, както и съобщението му, са негова самостоятелна акция, с която нито ИЕФЕМ, нито БАН имат нещо общо.