Сега четете
Новият филм на Роман Полански дава старт на CineLibri 2017

Новият филм на Роман Полански дава старт на CineLibri 2017

cover-po-deistvitelen-sluchaiПредпремиерна прожекция на новия филм на Роман Полански – „По действителен случай” в Зала 1 на НДК на 11 октомври от 19:00 ч. ще даде старт на CineLibri 2017. Провокативният трилър е адаптация на едноименния роман на Делфин дьо Виган, отличен с „Гонкур” на гимназистите и награда „Рьонодо”, и събира на екрана съпругата на режисьора Еманюел Сене и любимката на Бертолучи Ева Грийн. В рамките на събитието зрителите ще могат да закупят със специална отстъпка и българското издание на сензационната автобиографична книга „Роман за Полански”.

С изключителен интерес се очакват и осемте филма от конкурсната програма на фестивала, зад които стоят звездни имена като София Копола, Фолкер Шльондорф, Раду Михайлеану, Ферзан Озпетек и др. Престижно жури в състав Бруно Куле, Кийра Чаплин, Дориана Леондеф и Илиян Джевелеков ще излъчи победителя, който ще бъде удостоен с тазгодишната статуетка CineLibri „за изкуството да превежда литературния материал на езика на киното”. Церемонията по награждаване ще се състои в Зала 1 на НДК на 14 октомври от 19:00 ч. и ще бъде съпроводена с прожекция на филма „Ана Каренина. Съдбата на Вронски” на режисьора Карен Шахназаров. Водещ на церемонията ще бъде Драгомир Симеонов.

Вече са в продажба и билетите за прожекцията в зала „България” в петък, 13-и октомври. CineLibri отбелязва 80-годишния юбилей на зала „България с оркестъра на Софийска филхармония и специална прожекция на „Дама Пика“. Дългоочакваният нов филм на руския режисьор Павел Лунгин е създаден по мотиви от ексцентричната повест на Пушкин. Преди прожекцията ще прозвучат две арии от операта „Дама Пика” на П. И. Чайковски в изпълнение на възхитителните солисти Мария Цветкова-Маджарова (сопран) и Росица Павлова-Инджева (мецосопран).

Вижте и

Тази година фестивалът ще се състои между 11 и 22 октомври в София, Пловдив, Варна и още девет града в България. Освен прожекции на най-добрите екранизации, създадени през последните две години, фестивалът ще предложи атрактивна паралелна програма от киносъбития, обединени в няколко цикъла, документални продукции, късометражни филми, безплатни прожекции, дни на различни култури, пърформанси, срещи и дискусии с бляскави личности от света на киното, литературата и музикалното изкуство. Почетни гости на CineLibri 2017 са носителят на международната награда „Ман Букър“ Давид Гросман и един от основоположниците на немското кино – режисьорът Фолкер Шльондорф, чийто филм „Завръщане в Монтаук” е включен в конкурсната програма.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре