157427Горещият вятър на смъртта отнесе любимецът на милиони зрители.

Любиша Самарджич – един от най-популярните и успешни югославски и сръбски актьори. Той умееше да претворява както партизански герои, така и малките съвременни човеци с техните малки драми и малки правди.

Роден е на 19 ноември 1936 г. в Скопие в миньорско семейство. Учи право, а след това се прехвърля в Академията за театър, кино, радио и телевизия в Белград.

Дебютира в киното в началото на 60-те години и много бързо придобива популярност в бивша Югославия.

В карирата си на филмов актьор има над 120 филма, но широка популярност придобива с излъчения и в България сериал „Горещ вятър”, песента от който, „A sad adio” се пее и досега, а ще звучи и в бъдеще.

Изиграл е над 130 роли на големия и малкия екран. В богатата си телевизионна кариера Самарджич създава ярки образи и в сериалите  “Полицаят от Петльово бърдо”, “Връщането на отписаните” и много други. Последната му роля бе в “Мирис на дъжд на Балканите” през 2011 г.

Режисирал е няколко филма.

Известен е с прякора Смоки, получен от едноименния му герой във филма “Пясъчен град” от 1963 г

Любиша Самарджич не успя да превъзмогне смърта на сина си, първопричина за която бяха зверските американски бомбардировки на Белград. Не се съвзе и след мозъчната операция, която се наложи да му бъде направена миналата година.

Поклон пред таланта му, мир и покой на неспокойната му душа.