Олег Каменщик - един от създателите

Олег Каменщик – един от създателите

Екип млади програмисти от Софийския университет разработва устройство, което превръща жестовете в думи и обратно – думите в жестове.
“Видяхме двама, които много разпалено жестикулираха. Стори ни се интересно, непонятно, а ние не харесваме непонятни неща”, разказва Олег Каменщик, който е един от създателите, пред bTV.

В света има около 360 милиона души, които не чуват добре.

По думите му клипсове на китките прихващат жестовете и ги изпращат на смартфона му, който стои между нас.

Смартфонът ще взима тези жестове и ще ги превежда в звукова реч и обратно, когато друг говори с мен, смартфонът прихваща речта и я превежда в текст и анимация на жест, обясни Олег.

Само в българския жестов език има около 7600 знака.

“Чисто технологично, първо трябва да се определи какво е жест. Второ, самите жестове при всеки един човек са уникални за самия него”, уточни програмистът.

Работата по проекта тече вече година. Направен е прототип на хардуера и студентите вече пишат ядрото, което разпознава жестовете. Успешно са разпознати огромна част от жестовете, което за създателите си е един от най-големите успехи.

В момента екипът работи по смаляване на устройството.

„Първо мислехме за правоъгълни форми, сега се оказва, че много по-добре изглежда, когато устройството има по цилиндрична форма. За човек е важно да не носи грозно медицинско устройство, а то да му даде някакво предимство пред други хора”, посочи дизайнерът на проекта.

Устройството ще бъде готово до година и половина.