Сега четете
Да ни е светъл Празникът на Празниците!

Да ни е светъл Празникът на Празниците!

великденПравославният и католическият свят тази година празнуват Великден на една и съща дата – 16 април. Обикновено при католиците Страстната седмица е по-рано, като основната причина за това е, че православната църква определя датата за празнуване на Великден според Юлианския календар, а католическата църква – според Григорианския.

В слово и дело – според силите си, да подражаваме на Христос, каза патриархът на богослужението за Второ Възкресение Христово в митрополитския храм „Св.Неделя“

снимки: БГНЕС
снимки: БГНЕС

На 10 езика беше прочетен откъс от Евангелието – за срещата на Иисус Христос с неговите ученици след Възкресението, на която той им дава благословението и силата на Светия дух, за да могат да прощават грехове, да достигнат до всички народи и да ги посветят във вярата, предаде БТА.

Патриарх Неофит четеше пръв пасажите от евангелския текст на старобългарски. Четенето завършваше на съвременен български – след прочита на гръцки, латински, руски, румънски, английски, френски, немски и иврит.

„Като ученици и следовници Христови сме призвани да бъдем съучастници в тази Божия победа, всякога да имаме пред очи Възкръсналия от мъртвите Господ и на Него, според силите си, да се стремим – в слово и дело – да подражаваме във всичко, защото Той е залогът и за нашето спасение, наш вечен Учител, Наставник и Небесен Господар, Който със Своята самовластна победа над смъртта „разруши преградата“, която ни отделяше от небесата (Еф. 2:14)“, се посочва в Патриаршеското и синодално пасхално послание, прочетено от патриарх Неофит на богослужението.

Великденското послание от Светия синод завършва с поздрав с Христовото Възкресение към всички верни чеда на Православната ни църква, в Родината и далеч от нея, и благопожелание светлината на Възкресението и радостта от Божията победа никога да не угасват в нашите сърца.

И все пак. Възможно ли е католици и православни всяка година да празнуват на една и съща дата?

За последните 16 години православният и католическият свят са празнували заедно Великден общо седем пъти.

Причината за честото разминаване е в това, че православните християни определят кога ще бъде Христовото Възкресение според Юлианския календар. Католиците пък се водят от Григорианския.

Православният свят има и още едно допълнителното изискване – Великден да не съвпада с еврейската Пасха.

И все пак не са много различията между католици и православни при честванията на Страстната седмица. Това каза пред камерата на ТВ Европа Христо Пройков епископ на Католическата църква от източен обряд в България. Според него е възможно един ден католици и православни да се разберат за обща дата, на която заедно всяка година да празнуват Великден.

„Може би ще се постигне някакво единство в мисленето и да се празнува заедно. Така е например латинската църква в Гърция празнува Великден заедно с православната, за да бъдат заедно. По същия начин е един жест от страна на Финландската православна църква, която празнува заедно с католиците от западен обряд Великден, за да бъдат заедно.

Вижте и

Не са толкова много препятствията канонически и толкова непреодолими. Може би се касае за едно добро разбиране, за една добра воля да бъдем заедно и мисля, че този момент се приближава.“

Освен сближаването за дата на празнуване на Великден между двете най-големи течения в християнството, съществуват и други сходства. Така например те започват да възприемат традиции една от друга.

„Има една традиция в Католическата църква, която е залегнала винаги. Радвам се, че и в православната църква започва да се практикува. Това е умиването на нозете – деца или млади мъже, на които свещеникът в края на службата умива нозете по примера на Иисус Христос, който на тайната вечеря уми нозете на своите 12 апостоли.“

За последно преди две години Папа Франциск предложи да се определи фиксирана дата за Великден, така че той да може да се празнува заедно с Православната църква. Той посочи неделята на втората седмица от април като най-подходяща.

Идеята му бе сходна с тази на предшественикът му Папа Павел 6-ти, който през 60-70 г. на миналия век предложи да Великден да е през първата неделя след 10 април.

Двете предложения са свързани с исторически извори, които сочат, че Исус Христос е възкръснал на 14 април. Така първата неделя след 10 април ще бъде най-близо до действителната дата.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре