Вижте до какви изводи достига Питър Ванам, който интервюира множество CEO-та на големи компании:

През последните четири години Питър Ванам интервюира изпълнителни директори на големи компании и научава, че най-важният урок в техния живот е, че… въобще на си искали да стават CEO-та. Колкото и да е трудно за вярване, пише Ванам в статия за блога на Световния икономически форум, оказва се, че силното желание да бъдеш CEO, не помага да станеш такъв.

Ванам цитира бизнес лидери, достигнали върха, за които разказва в книгата си Before I Was CEO.

„Не трябва да се опитвате да станете CEO“, казва Пол Булке, главен изпълнителен директор на Nestle, най-голямата хранителна група в света. „Така има голяма вероятност да се превърнете в един нещастен човек, обсебен от тази цел в живота си. И да спрете да си вършите добре работата. По-добре се наслаждавайте на това, което правите, докато го правите и се устремете към следващото нещо, когато се почувствате готови. Трябва да си давате време от време на време.“

Но ако желанието да станеш CEO не е рецептата за достигане на тази позиция, то какъв е пътят? Патрик Де Маесенер, бивш CEO на Adecco казва, че въобще не трябва да мислиш за кариера, преди да си навършил 30 или 35 години.

„Вие сте много гъвкави в двайсетте си години и трябва да възползвате от това време, за да изпробвате много и различни преживявания“, казва той. „Като например да пътувате, да изучавате езици, да работите в различни компании и отрасли или да откриете своята страст и и натрупате опит.“

Пол Булке прави точно това, обръща внивание Питър Ванам. Той първо се установява в Перу за 6 години, след това в Чили и Еквадор. Далеч от централата, той остава извън полезрението на лидерите на Nestle, но това по никакъв начин не му попречва.

„Винаги съм чувствал, че моята функция е в съответствие с възможностите ми“, казва Булке. Той продължава да отбелязва напредък, но не пропуска нито една стъпка по пътя към върха. „Кариерата ми е като на велосипед – успява да поддържа равновесие, тъй като се движи напред“.

В края на деня талантът винаги се издига към повърхността, категоричен е Питър Ванам. Но няма нужда да бързаме към върха. И отново цитира Патрик де Маесенер: „Ако се изстреляте към върха като ракета, ще паднете като камък“.

източник: economy.bg