Главен редактор на Любословие.bg. Доктор по научна специалност: 05.11.02 –…
По-дългото дъвчене на храната помага да изяждаме 30 % по-малко количество според изследване на доктор Александър ван Тулекен, пише в. „Дейли мейл“.
Възпитаникът на Оксфорд и Харвард проведе експеримент с 20 жени, пред които имаше порция паста. Половината от тях били помолени да сдъвчат всяка хапка по 15 пъти, а другата половина – по 35.
„Разликата от 126 калории само при едно хранене е удивителна. Това доказа, че дъвченето е безопасно, безплатно и доказано средство за диета, без абсолютно никакви странични ефекти“, каза д-р Ван Тулекен.
Учените от дълго време знаят, че процесът на сдъвкване на храната помага да я раздробим на малки частици, които чрез слюнката спомагат за добро храносмилане. Но сега вярват, че той може да задействат отделянето на хормони, които сигнализират за апетита и ситостта на човек.
Източник: БТА
Каква е вашата реакция?
Главен редактор на Любословие.bg. Доктор по научна специалност: 05.11.02 – Политология (Публична администрация) с тема на дисертационния труд: Комуникации в процеса на политиките (Изграждане на обществена съпричастност при стратегически публично-частни партньорства). Андрей Велчев е магистър по Политически мениджмънт и публични политики и магистър по Масови комуникации в Нов български университет. Автор е на множество публикации и интервюта, посветени на проблемите на комуникациите, журналистиката, маркетинга и политическите комуникации. Член е на Българското дружество за връзки с обществеността, Съюза на българските журналисти и International Federation of Journalists (IFJ)