По-дългото дъвчене на храната помага да изяждаме 30 % по-малко количество според изследване на доктор Александър ван Тулекен, пише в. “Дейли мейл”.

Възпитаникът на Оксфорд и Харвард проведе експеримент с 20 жени, пред които имаше порция паста. Половината от тях били помолени да сдъвчат всяка хапка по 15 пъти, а другата половина – по 35.

 След като приключили с храненето, било измерено количеството останала храна на всяка участничка. По-бързо ядящите погълнали средно 468 калории, а сдъвкващите храната по-дълго се заситили само с 342 калории.

“Разликата от 126 калории само при едно хранене е удивителна. Това доказа, че дъвченето е безопасно, безплатно и доказано средство за диета, без абсолютно никакви странични ефекти”, каза д-р Ван Тулекен.

 

Учените от дълго време знаят, че процесът на сдъвкване на храната помага да я раздробим на малки частици, които чрез слюнката спомагат за добро храносмилане. Но сега вярват, че той може да задействат отделянето на хормони, които сигнализират за апетита и ситостта на човек.

Източник: БТА