Сега четете
Ето какво трябва да знаете, за да не ви измамят по телефона

Ето какво трябва да знаете, за да не ви измамят по телефона

izmama
СЪДЕЙСТВИЕ НА ПОЛИЦИЯТА

Мними полицаи се обаждат по телефона и обясняват на възрастния човек, че върви операция по залавяне на телефонен измамник. Затова, ако им се обади, да му предадат исканите пари или бижута, а те ще го заловят. Следва обаждане от „преследвания“ измамник.

Това е опит за измама! Полицията не търси съдействие от гражданите по този начин, казват от МВР.
Един от последните случаи е от миналата седмица в Самоков, когато 61 -годишна жена получила обаждане от представил се за полицай и без да се посъветва с някого, изпълнила указанията му – изхвърлила от терасата си найлонов плик с 2000 евро, 2000 и златни накити.

При получаването на подобно обаждане запазете хладнокръвие, незабавно потърсете контакт с вашите близки, сигнализирайте на тел. 112 или в най-близкото управление на МВР, призовават от полицията. СПЕШНА ОПЕРАЦИЯ На домашния ви телефон се чува плачещ глас, който прилича на ваш близък. След това мъж се представя за лекар и ви съобщава, че роднината ви е пострадал и е необходима спешна операция, за която е нужна голяма сума. Обяснява,че в противен случай ще последват усложнения и трайни увреждания.

Мнимият лекар непрекъснато говори, не ви оставя да задавате много въпроси и не ви дава възможност да затворите телефона. Следва бърза уговорка да предадете на трето лице (напр. санитар) парите, с които разполагате. На мястото на срещата идва човек, който заявява, че е изпратен от доктора, много бързо отнема от ръцете ви приготвената сума, а понякога дори ви дава да говорите по мобилния му телефон с „лекаря“, за да ви увери, че на него трябва да предадете парите.

Веднага позвънете на тел. 112 (избира се безплатно). Свържете се с близки, роднини и съседи и им разкажете. Не се съгласявайте да давате никакви пари на ръка, не съобщавайте лични данни (име, ЕГН или адрес) или банкови сметки.

ВНАСЯНЕ НА ГАРАНЦИЯ

На домашния си телефон получавате обаждане, че ваш близък (син, внук, племенник) е задържан в полицията, защото е предизвикал катастрофа, при която е загинал човек. Дават ви телефонен номер, за да се свържете с „полицай“, „следовател“ или „адвокат“, който потвърждава, че роднината е задържан. Обещава да „уреди освобождаването му“, ако заплатите определена сума.

Предупреждава ви да не се обаждате на никого, за да не „развалите работата“. Определя ви среща за предаване на сумата. Възможно е и да поиска да закупите ваучери за мобилни телефони и да им издиктувате кодовете, за да се свърже и „за да се разбере с прокурора или съдията“.

Веднага позвънете на тел. 112 (избира се безплатно), за да проверите дали има такава катастрофа и дали вашият роднина наистина е задържан. Свържете се с близките си и предупредете, че опитват да ви мамят.

Не се съгласявайте да давате никакви пари на ръка – гаранциите се заплащат по банков път.

ПЕЧАЛБА ОТ ТОМБОЛА ИЛИ ТЕЛЕВИЗИОННА ИГРА

Вижте и

На джиесема ви се обажда енергичен глас, който се представя за служител на мобилен оператор. Информира ви, че сте спечелили голяма парична награда или че сте определен за участие в томбола или лотария между неговата телекомуникационна компания и известни вериги магазини за черна и бяла техника. За да получите печалбата, трябва да закупите ваучер за предплатена услуга към съответния оператор и да издиктувате кодовете за активиране.

Обещаните награди са различни в зависимост от стойността на закупения от вас ваучер: с ваучер до 40 лв. може да спечелите 500 лв., мобилен телефон, микровълнова фурна; ваучер от 60 до 120 лева уж ви дава шанс да играете за пералня, съдомиялна машина или климатик; срещу закупен ваучер за над 120-130 лева получавате достъп до третото ниво на играта, където и наградите са най-привлекателни – плазмен телевизор, 7-дневна почивка в черноморски курорт, преносим компютър и т.н. След като закупите ваучерите и продиктувате кодовете им за активиране, контактите с вас се прекратяват.

Не участвайте в никакви форми на игри, в които ви искат купуване на ваучери и диктуване на кодовете за активирането им на лица, независимо за какви се представят. Не участвайте и в никакви форми на улични игри. Откажете любезно и когато сте на безопасно разстояние, звънете на 112.

БАЕНЕ ЗА РАЗВАЛЯНЕ НА МАГИЯ

Извършва се от жени, обикновено възрастна и млада,които обикалят по домовете под предлог, че търсят да купят стари дрехи, вещи или хранителни продукти. В хода на разговора казват, че на собственика на жилището или на негов роднина е направена магия и те могат да я развалят.
За целта обаче искат пари или златни накити, на които да баят.

В процеса на „разваляне на магията“ завиват парите или златните накити в кърпа и казват, че кърпата не трябва да се отвързва продължително време – от 2 часа до едно денонощие. При това с ловкост заменят кърпата със златото с друга подобна, в която обикновено има изрезки от вестници, пакетчета носни кърпи, метални гайки и др.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре