Сега четете
Великотърновски учени на авторитетен научен форум в Хелзинки

Великотърновски учени на авторитетен научен форум в Хелзинки

Д-р Марияна Георгиева и проф. Георги Георгиев участваха в Международния симпозиум по електромагнитна теория EMTS на Комисия B на Международния съюз по радионауки URSI (2016 URSI Commission B International Symposium on Electromagnetic Theory) URSI-EMTS 2016, който се проведе в Университета Аалто, Отаниеми, Еспоо, Хелсинки, Финландия.

Симпозиумът URSI-EMTS е един от най-авторитетните научни форуми в света в областта на електромагнитната на теория. Организира се веднъж на три години от Комисия B на URSI.

Д-р Марияна Николова Георгиева и проф. Георги Николов Георгиев представиха два Поканени доклада: “Теорема за числата T1(L,n) и нейното приложение в електромагнитната теория” и “Условие за действието на кръговия вълновод, съдържащ азимутално намагнитен феритен цилиндър и диелектричен тороид като фазорегулатор”.

Участието е по личнатa покана на проф. Казуя Кобаяши – ръководител на Департамента по електро-, електронно и комуникационно инженерство на Университета “Чуо” в Токио, Япония; Президент на Японския национален комитет на Международния съюз по радионауки URSI, вицепредседател на Комисия B (полета и вълни) на URSI, помощник-генерален секретар на URSI – един от главните организатори на Симпозиума и понастоящем един от най-видните учени в света, работещи по проблемите на електромагнетизма.

Проф. Кобаяши прави още едно важно признание на научните постижения и организационните способности на д-р Марияна Георгиева и на проф. Георги Георгиев. Той кани д-р Георгиева за съпредседател на Секция C3 “Нови математични методи в електромагнетизма III (C3: Novel Mathematical Methods in Electromagnetics III) заедно с проф. Пиерджорджо Усленги – декан на Факултета по инженерство на Университета на Илиной в Чикаго, САЩ, Президент на Националния комитет на Международния съюз по радионауки URSI на Съединените щати (2006 – 2008), президент на Генералната Асамблея на URSI през 2008 г. в Чикаго, САЩ, помощник-генерален секретар на URSI – най-видният политик в науката днес, а проф. Георгиев – за съпредседател на секция Секция C7 “Нови математични методи в електромагнетизма IV” (C7: Novel Mathematical Methods in Electromagnetics IV), заедно с проф. Цунеки Ямасаки от Японския университет, Токио, Япония (Nihon University, Japan) – съпредседател на Симпозиума по електромагнитна теория URSI-EMTS 2013, проведен в Хирошима, Япония през 2013 г.

В споменатия форум в Хирошима д-р Георгиева и проф. Георгиев представиха едно научно изследване на тема: „Итеративен метод за анализ на диференциалната фазова разлика в азимутално намагнитен цилиндричен ферито-диелектричен вълновод“. Следващият симпозиум по електромагнитна теория ще се проведе през 2019 г. в Сан Диего, Калифорния, САЩ.

Вижте и

Автор Мирослав Дечев

Снимки: Личен архивimg_6011 img_5972

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре