dept-of-state

Държавният департамент на САЩ издаде предупреждение към американските граждани за повишена опасност от терористични атаки в Европа, особено в периода на Коледните празници. Гражданите са призовани за повече бдителност по време на празничните събития и на пазарите на открито.

В съобщението на Държавния департамент се посочва, че джихадистката групировка “Ислямска държава”, Ал Кайда и техните клонове планират атаки, чиято цел биха могли да бъдат коледните празненства в европейските страни.

На американските граждани се препоръчва да бъдат особено внимателни при посещения на туристически обекти, в транспорта и на други оживени места. Подчертава се, че е необходима бдителност по време на фестивали, панаири, празненства под открито небе.

В документа се напомнят нападенията, извършени от ислямски екстремисти през последната година в Белгия, Германия, Турция.

Държавният департамент отдава дължимото на усилията на европейските служби за предотвратяване на терористични нападения, но предупреждава, че потенциалът за нови нападения не е елиминиран в различни кътчета на Европа.

“Терористите може да използват различна тактика, с употреба на традиционни или на нетривиални оръжия, избирайки като цел както официални обекти, така и частни лица.”