Сега четете
Речниците на БАН са достъпни онлайн

Речниците на БАН са достъпни онлайн

rbeОт 2014 г. Институтът за български език при БАН поетапно публикува речниците си в интернет и те са на разположение за безплатно ползване. Това каза директорът на института проф. Светла Коева на форума „Изследователски подходи в обучението по български език“.

Тя обясни какви речници могат да се използват в интернет. Първият е речникът на българския език, който към момента се състои от 15 тома, до буква „Р“, включително. Речникът е изключително богат и съдържа 110 000 заглавни думи, като всяка дума се характеризира с множество значения. Публикувани са също синоними, антоними, фразеологизми. До края на годината в интернет ще бъдат публикувани и останалите букви от речника – до „Я“, съобщи проф. Коева.

Има и речник в интернет, който за всяка форма показва съответните граматични значения. В някакъв смисъл това е правописен речник, защото той се базира на речника от преди 2002 г., каза проф. Коева.

Тя допълни, че може да се използва и лексикално-семантичната мрежа, наречена Булнет, в която думите, означаващи едно и също значение, са организирани в синонимно множество. Основното богатство на тази лексикално-семантична мрежа е, че синонимното богатство в българския език е свързано със синонимно множество в английския и в румънския език. Затова може да се използва и като средство за превод, каза проф. Светла Коева.

Директорът на ИБЕ-БАН посочи, че чрез езика човек развива мисленето си. Това означава, че колкото човек е на по-високо интелектуално равнище, той може да си служи по-добре с езика и да го използва по-умело, коментира проф. Коева.

Вижте и

 

източник: mediapool.bg

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре