Измененията, които се предвиждат в Закона за храните, са следните:
1. Кашкавалът и сиренето ще могат да се нарекат български, само ако са произведени от българско мляко;
2. Всеки търговски обект на дребно, с годишен оборот над 2 млн. лв, е задължен да предлага произведени в България:
– пресни плодове и зеленчуци – минимум 51 % в сезона на тяхното производство и минимум 30% извън сезона;
– мляко и млечни продекти – минимум 70%;
– свинско и телешко месо – минимум 20 %;
– пилешко месо – минимум 50 %;
– вино и спиртни напитки – минимум 75% от асортимента.
3. По отношение на бързоразвалящите се стоки – срокът на заплащане на доставчика се съкращава на 10 дни;
4. За неизпълнение на задължението на миинимум присъствие на български стоки в големите магазини, ще се налагат санкции в размер на 10% от годишния оборот на продуктите от групата, по отношение на които е неизпълнението;
5. Събраните санкции се внасят в Държавен фонд „Земеделие“ и ще се използват за подпомагане на производството на местни земеделски продукти.
pogled.info
Разговор на Александър Симов с депутата от левицата Драгомир Стойнев за внесения от него закон, според който почти над 50% от хранителния асортимент в големите магазини и вериги да бъде българско производство.