Сега четете
Боб Дилън с Нобеловата награда за литература

Боб Дилън с Нобеловата награда за литература

136948873-696x495Шведската академия присъди приза на певеца за „създаването на нов поетичен изказ в американската песенна традиция“.

Живата легенда на музиката Боб Дилън стана носител на Нобеловата награда за литература за 2016 г., съобщи „Ройтерс“.

С това признание рокмузикантът, който тази година навърши 75 г., официално влиза в канона на литературата като поет. Това е изненада за мнозина, които предричаха победа на кенийския писател Нгуги Ва Тхионго или някой от обичайните заподозрени като Харуки Мураками или Филип Рот.

„Най-великият жив поет“

„Цели 54 години той не спира да се преобразява – като започнем от Blonde on Blonde, който е изключителен пример за неговите гениални рими, строежа на строфите му, гениалният му начин на мислене“, каза за Дилън секретарят на Шведската академия Сара Даниус. „Може и да изглежда изненадващо, но ако се върнем 5000 години назад, поемите на Омир и Сафо са създадени, за да бъдат изпълнявани на живо. Същото е с Дилън“, допълни тя, наричайки го „вероятно най-великия жив поет“.

Дилън въвежда революция в писането на поп песни, като използва по-откровени и дълги текстове, често причислявани като поеми. Ранната поезия на Дилън включва много политически, социални и философски елементи, които са част от контракултурата, преживяваща нов разцвет през този период. Разширявайки съществуващите жанрове, Боб Дилън включва в музиката си елементи на различни стилове, като фолк, блус, кънтри, госпъл, рокендрол, рокабили и дори джаз и суинг.

Боб Дилън обикновено изпълнява песните си, свирейки на китара, пиано или хармоника. Заедно с група с много променлив състав, от началото на 80-те години той изнася концерти на различни места под общия надслов „Безкрайно турне“. Макар постиженията му като музикален изпълнител да са основни за кариерата му, обикновено се приема, че най-значимият му принос са създадените от него песни.

По време на продължителната си кариера Боб Дилън получава множество награди и отличия – Грами, Златен глобус, Оскар, включен е в Залата на славата на рокендрола. Класация на списание „Ролинг Стоун“ го определя като вторият по значение изпълнител в историята на популярната музика след Бийтълс. През май 2016 г. излиза 37-ият студиен албум на Дилън, Fallen Angels.

Вижте и

 

Да послушаме:
Bob Dylan- Knockin’ on Heaven’s Door „Original“

 

 

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментара (1)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре