Сега четете
Лютви Местан: Няма да бъда уплашен, оставам в политиката

Лютви Местан: Няма да бъда уплашен, оставам в политиката

mestan-nqma-da-podkrepim-nov-kabinet-s-nov-premier-222145Няма да бъда уплашен, заяви бившият председател на ДПС Лютви Местан на пресконференция в националния пресклуб на БТА. Оставам в политиката, защото аз мога да бъда изключен от партията, но не мога да бъда изключен от идеите си, заяви Местан.

По думите му в България има нужда от категорично ясно либерал-демократично направление, което да осигури евроатлантическото развитие на страната. Местан заяви, че заради получената подкрепа от избиратели по места, той и неговите колеги ще останат в политиката, но в какви форми – е въпрос на продължаващ пряк диалог с избирателите. Той отбеляза, че остава и в парламента. По думите му без реформа на политическите партии и политическата система е невъзможна реформа и на социалните системи.

Лютви Местан заяви, че с водената от него политика като председател на ДПС се е опитвал да спаси движението от образа на проруска олигархична партия и да я разположи стабилно и перспективно в полето на евроатлантическите идеи и ценности.

Някъде преди Коледа стъпих на руска мина и знаете какво се случи, коментира Местан. Случи се една безпрецедентна епитетна война, едно охулване, допълни той.

Не приемам нито начина, нито мотивите, с които бях политически екзекутиран, ритуално, в най-ярките образци на сталинизма и тоталитаризма, без право на последна дума, посочи Местан. Той каза, че декларацията, която е прочел в парламента по отношение на сваления руски самолет, не е гаф и в нея няма нищо укоримо. По думите на Местан депутатите от ПГ на ДПС „ръкопляскаха по съвест“ на прочетената от него декларация. Българският национален интерес е свързан не с Русия, а с ЕС и НАТО, подчерта Местан. Променената геополитическа среда не е аргумент българското общество да се зареди с песимизъм за бъдещето на ЕС и адекватността на НАТО, а точно обратното – това е още един аргумент за укрепването на евроатлантизма, смята той.

Според Местан речта на Ахмед Доган „нанесе много тежка психологическа щета за евроатлантизма в България, внушавайки песимизъм по отношение бъдещето на ЕС и НАТО“. В отношението си към Република Турция българската политика проявява отсъствие на стратегическа дълбочина, допълни той.

В момента огромна част от избирателите на ДПС не се чувстват представени от ДПС точно заради тази реч на почетния председател и след начина и мотивите, с които бях отстранен, каза Местан.
„Става ясно, че ДПС е устроено като партия така, че не може да понесе друг лидер освен почетния председател д-р Доган и това е основният проблем за по-нататъшното функциониране на тази партия“, каза още Лютви Местан.

За посещението си в турското посолство Лютви Местан обясни, че още на следващия ден след речта на Доган „чрез важен посредник“ по телефона му е било намекнато, че ще му бъде поискана оставката. На 22 декември „посредникът“ му е казал, че оставката се очаква до края на деня. Официално никой не ми е искал оставката, беше ми поискана ултимативно, противоуставно, чрез посредник, коментира Местан. По думите му още в същия ден му е било казано, че охраната му е свалена изцяло. В същия ден вечерта Местан е имал предварително уговорена среща в резиденцията на посланика на Турция, на която е трябвало да обсъдят определени обстоятелства, свързани с вероятността от Турция да пристигнат високи гости за възпоменателните митинги в Могиляне и Момчилград.

Тъй като охраната му е била свалена и не е имал безопасен начин да се придвижи, Местан е помолил за кола от турското посолство. Политикът уточни, че е попитал президента Росен Плевнелиев за свалената му охрана, но той не е знаел за това. Местан заяви, че му се е наложило ден-два да спи при приятели извън София. Имах основания да се притеснявам за сигурността – както своята, така и на семейството си, посочи Местан. „Гордея се със семейството си, защото и Ширин, и децата ми, цялото ни семейство е категоричен пример за светски манталитет и поведение. Няма нищо по-гротескно от това точно ние да бъдем обвинени във фундаментализъм, в ислямизъм и тем подобни глупости“, посочи той.

Вижте и

На въпрос как оценява влиянието на Делян Пеевски в ДПС и в държавното управление Лютви Местан каза, че то е „значително“.

Поради големия интерес към пресконференцията и задаването на въпроси едновременно от няколко места Местан заяви, че тази пресконференция се провежда в сградата на БТА – „символа на обективната журналистика“. „Аз ви моля поне в този храм на обективната журналистика за малко да приберете медийните бухалки и да дадете шанс на колегите да чуят отговора на въпроса, който ги интересува“, помоли той.

На пресконференцията, продължила близо два часа, присъстваха и депутатите Хюсеин Хафъзов, Айдоан Али и Мариана Георгиева, както и бившият областен председател на ДПС в Кърджали Бахри Юмер. В залата беше и съпругата на Лютви Местан Ширин Местан.

 

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре