Сега четете
Преглед на печата- 3 Януари 2016

Преглед на печата- 3 Януари 2016

morning-coffee-newspaperЕлектронните издания на вестниците в неделя информират, че семействата, получаващи детски надбавки, трябва да декларират дали отговарят на новите условия за получаването им.

„Родителите без брак трябва да подадат ново заявление за месечни помощи за деца, напомня Агенцията за социално подпомагане. Изискването важи за лицата и семействата, на които са били отпуснати месечни помощи за деца в периода от 1 март 2015 г. до 28 юли 2015 г. Срокът за лицата, на които са отпуснати от 1 март 2015 г. е до 31 януари 2016 г. За тези, на които са отпуснати помощи от 1 април или 1 май 2015 г. срокът е до 29 февруари 2016 г., а до 31 март 2016 г. подават документи лицата и семействата, на които са отпуснати помощи от 1 юни и от 1 юли 2015 г. Родителите, живеещи без сключен граждански брак, следва да подадат ново заявление-декларация с всички необходими документи. В срок до 30 дни от получаване на информация, свързана с промяна или отпадане на основанията за получаване на месечна помощ дирекция „Социално подпомагане“ извършва проверка, в резултат на която може да измени, да спре или прекрати помощта за всички или за част от децата в семейството, обясняват от АСП.” – в. „Сега”.

„Всички семейства с получени месечни помощи за отглеждане на дете в периода 1 март – 28 юли 2015 година трябва по график да посетят службите за социално подпомагане тази година и да декларират дали отговарят на новите условия за изплащане на средствата. До края на януари социалните служители трябва посетят тези, на които е отпусната помощ от 1 март, съобщи БНР.

От 28 юли миналата година са в сила промените в закона за социалното подпомагане, с които се затегна режимът за получаване на месечните детски добавки. Затова и всички семейства с отпуснати детски добавки преди тази дата трябва да получат нова преценка, обясни Зоя Попова, главен експерт към Агенцията за социално подпомагане. Те трябва да декларират дали има промяна в обстоятелствата, при които тези помощи са отпуснати.

„По-конкретно това е дали семейството живее постоянно в страната, както и с промяната в дефиницията за семейство. Според промените родителите, които живеят на един и същ адрес и са без сключен граждански брак, също се разглеждат като семейство“, обясни тя.

След като посетят социалните служби и декларират наново обстоятелствата, ще се направи преценката дали средствата да продължат да се получават. „Първо трябва да посетят дирекцията за социално подпомагане, за да декларират има ли промяна или няма в обстоятелствата. При тези, при които промяната е свързана с родители, съвместно живеещи на един адрес, само те подават ново заявление-декларация с нова преценка, с всички необходими документи“, разясни Попова.

Детските добавки за бедни родители се отпускат за срок от 12 месеца. Пои думите на Зоя Попова за януари са около 54 хил. тези семейства, които трябва по принцип да си подновят заявленията-декларации. За да няма струпване и преценката да се направи в срок по график до края на февруари, дирекциите за социално подпомагане трябва да посетят родителите с отпуснати семейни помощи от 1 април и 1 май миналата година. А до 31 март – тези, на които парите са отпуснати след 1 юни и 1 юли.

Информация и декларации няма да подават само семействата на деца с увреждания и приемните родители…” – в. „Дневник”.

Смъртта на свидетеля по делото срещу „братя Галеви” Пламен Миланов отново е сред актуалните теми, наред с други криминални сюжети.

„Служители на ГДБОП разследват смъртта на таксиметровия бос от Дупница Пламен Миланов и неговата 30-годишна служителка Теодора Димитрова. Бопаджиите са разпитвали по-младите жители на село Палатово, където е имението на Миланов.

Единственият въпрос, който задавали, е дали той е имал врагове.

Домът му е обискиран. Търсени са заплашителни писма и други улики…” – в. „24 часа”.

„Пламен Миланов и 30-годишната негова служителка Дора починаха от задушаване с газ. Те бяха намерени мъртви на четвъртия етаж в офис сграда в Дупница, където Пламен има няколко офиса и апартамент. Младата жена не е отишла на работа и родителите й я обявили за издирване. Тя е била служителка в телекомуникационната компания на Пламен.

На първия ден от Новата година близки и приятели изпратиха в последния му земен път 49-годишният Пламен Миланов. Траурната церемония бе съпроводена от таксиметрови коли и около 250 души…” – в. „Труд”.

В. „24 часа” съобщава за нова схема за телефонни измами:

„Телефонните измамници отново измислиха нови схеми и удари. Служители на столични банки сигнализираха неофициално, че в някои клонове преди празниците масово възрастни хора са изтеглили огромни суми, съобщи БиТиВи.

Само за 2-3 дни десетки възрастни хора в София са изтеглили всичките си спестявания в порядъка между пет, шест хиляди лева. Оказва се, че между банките и полицията има устна уговорка в такива случаи да се подават сигнали и да се проверява дали това не са жертви на телефонни измами.

Уговорката между банките и полицията не е разписана никъде. И на практика се разчита само на това банковите служители да бъдат подозрителни и да разпознаят сами жертвите на телефонна измама.

„Активно разчитаме на банковите институции, на тяхното съдействие. Когато забележат възрастните хора в стресово състояние да теглят големи суми, да сигнализират, да преценим дали става въпрос за телефонна измама”, обясни Ивайло Величков от СДВР.

Новост е, че при провал ало-мошениците пробват отново жертвата си. Сценарият – локализирана е банда телефонни измамници и са нужни пари за разбиването й.

Вижте и

„Преди това жертвата е имало заблуждаващо обаждане, не се е вързала. След малко – ново обаждане, при което на слушалката се представя служител на МВР, че е запознат, че са им се обадили измамници и за да ги задържат, трябва да се съдейства. На втория път успяват да ги измамят”, поясни Величков.”

Електронните издания на вестниците съобщават също, че на Витоша живеят около 10 кафяви мечки, далеч от маршрутите, по които преминават хора.

„Десетина кафяви мечки живеят в южната част на Витоша, освен диви котки, кози и златки. Местообитанията им вече са описани по проекта „Изпълнение на приоритетни дейности от плана за управление на природен парк „Витоша“, финансиран от оперативна програма „Околна среда 2007-2013 година“, съобщиха от министерството на околната среда и водите.

Освен картиране на местообитанията на кафявата мечка, се поставят и предупредителни табели за туристите, както и се засаждат над 200 плодни дръвчета, основно диви круши и ябълки, за да се осигури храна за популацията.

Мечките обитават главно южната част на планината в ловното стопанство „Витошко-Студена“, съобщи специалистът по фауната в парка Никола Дойкин…” – в. „Дневник”.

„Освен диви котки, кози и златки, в южната част на Витоша живеят и десетина кафяви мечки…

Проучването показва, че най-големият риск за популацията е бракониерството и откъснатостта на територията от останалите планини, което пречи на разселването на вида. Мечките избягват срещите с човека, затова обитават по-диви и непристъпни места, които са отдалечени от туристическия поток…

Кафявата мечка е включена в Червената книга на България. Обитава главно Рила, Пирин, Родопите и Централен Балкан. В страната има около 530 индивида, но популацията намалява поради липсата на достатъчно храна и местообитания. Има и мигриращи мечки. За свободното им преминаване в Гърция например беше направен тунел край ГКПП Илинден. Мечките харесват и прохода Траянови врата над магистрала „Тракия“, по който се придвижват от Родопите към Стара планина.

След затварянето на бившия вивариум в ловното стопанство „Кормисош“ в Родопите, 14 мечки оттам вече са настанени в различни зоопаркове и спасителни центрове в Белгия, Холандия, Великобритания и Германия. Тези животни бяха изпратени в чужбина, тъй като в зоопарковете в България няма подходящи места за тях. А не може да върнати в природата, тъй като са родени в плен и на свобода няма да оцелеят.” – в. „Стандарт”.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре