Зимните коктейли са толкова привлекателни и изкушаващи, както и летните.
Правят се лесно, не съдържат много съставки, но са също така впечатляващи и най-вече, сгряващи през студените дни и вечери. Какво да изберем, за да ни стане по-топло? Кои напитки са най-подходящи и как да ги комбинираме? Добрата новина е, че тези коктейли умело се съчетават с кафе или чай (обикновено черен или зелен), с ароматни алкохоли – най-често ром, коняк, бренди и уиски. Добавя се мед или захар, както и различни подправки за неповторимо ухание – канела, кориандър, индийско орехче, кардамон. „Лошата“ новина е, че с горещите алкохолни коктейли трябва да се внимава, защото сладостта им омагьосва ненадейно, но уверено и бройката на чашите бързо се забравя.
Различните народи имат различни предпочитания към т. нар. зимни напитки, но има и едни общоизвестни, които се сервират навсякъде по света. Българите сме известни със слабостта към греяната ракия. Но и греяното вино е сред любимите, чиято тайна е в подправките и във времето, което се отделя за приготвянето му. Най-добре е то да бъде направено няколко часа преди консумация.
Особено популярно е в ски курортите, а в Германия, където го наричат Glühwein, го пият в огромни количества през зимата. Съдържа горещо червено вино, захар и подправки, често се добавят и плодове.
Народите, които знаят какво е истински зимен студ, отдавна са се научили да се приспособяват към условията на живот. Подходящите дрехи, храна, и не на последно място нещо за пиене са важно условие, за да се чувстват добре през студените месеци. Една приятна напитка за зимата е горещата бира. Не винаги тя се е пиела охладена както днес. До края на XVIII век жителите на скандинавските страни и на британските острови са предпочитали горещата бира в студеното време.
Питието е било също толкова разпространено, както кафето и чаят. Горещата бира се сервирала в кръчми, приготвяла се в домашни условия и се смятала за лечебна. За стопляне е подходяща само тъмната бира. Една от рецептите за гореща бира е тя да се кипне, да се добави захар, подправки на вкус и да се сервира с топли препечени филийки. Друга рецепта изисква печени ябълки. Тя е древнa британскa и се нарича „вълната на агнето”. Опечете няколко ябълки, докато кората им не се напука. Затоплете бирата, добавете в нея малко джинджифил, захар и индийско орехче. Преди сервиране пуснете парченца нарязана печена ябълка в бирата. Поляците също си падат по гореща бира. Кипват я, подслаждат я със захар и добавят подправки.
Традиционни сгряващи питиета за англичаните обаче са грогът и пуншът.
Грогът представлява горещ алкохолен коктейл, който води началото си от Англия и по-конкретно от нейната флота. Когато през XVII – XVIII век моряците прекарвали повече време в открито море, отколкото на суша, пиенето на ром се превръщало в единственото забавление. То обаче често водило до сбивания и разправии. Легендите разказват, че капитанът на един от корабите поръчал в кухнята да разреждат алкохола, за да се намалят градусите му.
Така готвачът измайсторил напитката „грог“, като комбинирал рома с черен чай, захар и резени лимон. В съвременните вариации на този горещ алкохолен коктейл ромът може да се замени с водка или коняк, а чаят – с подсладена топла вода. За повече аромат се добавят канела и индийско орехче.
Пуншът е традиционна парти-напитка в много страни. Родината му е Индия, а в Европа навлиза през XVII век. Много бързо става незаменима част от всяко светско събитие. Днес много хора асоциират напитката с микс от различни видове плодов сок, комбинирани с алкохолен ликьор. Всъщност оригиналната рецепта за горещия пунш се състои от вода, чай, алкохол, захар и лимон, подправени с карамфил, канела и индийско орехче.
В Англия, където напитката има може би най-много привърженици, избират бренди или вино за пунша. В Германия използват ром, а в Мексико – текила. Горещият коктейл се сервира в голяма дълбока купа, от която всеки може да си сипе. Интересна вариация е яйченият пунш – популярна коледна напитка в САЩ, Канада и част от Латинска Америка. Приготвя се от прясно мляко, сметана, захар, яйца, канела, индийско орехче и в добавка бренди, коняк, ром или уиски.
Съществува и Медовина – гореща напитка от древността.
Медовината едва ли може да се нарече коктейл, но пък е поредното горещо алкохолно питие, с което може да се сгреете. Напитката е известна още от древността – приготвя се от мед, вода и ферментирали дрожди, като някъде добавят различни подправки (канела, ментови листа), резени лимон или стафиди.
В зависимост от съдържанието й и процеса на ферментация, медовината може да е както слабо, така и силно алкохолна. Днес питието е популярно във Финландия, Полша и Русия. Може да се сервира както топло, така и охладено.
Безспорно друго популярно сред този вид напитки е Ирландското кафе.
Ирландското кафе включва уиски, силно кафе, захар и сметана. Поднася се в специална чаша.
Коктейл за любителите на уискито и битата сметана.
За две дози ще ви трябват:
- 2 чашки силно еспресо;
- ½ чаена чаша течна сметана;
- 3 супени лъжици захар;
- 6 супени лъжци ирландско уиски;
Начин на приготвяне:
Разбийте сметаната с две лъжици захар, докато се сгъсти и образува връхчета в купата. Сложете я в хладилника за 30-ина минути. Сварете кафето. Вземете две стъклени термоустойчиви чаши и ги стоплете, като сипете в тях гореща вода. Подсушете ги хубаво, сложете на дъното бучка захар и налейте врялото кафе. Разбъркайте, за да се стопи захарта. Добавете по 3 лъжици уиски във всяка чаша и украсете отгоре с битата сметана. За финал може да поръсите с малко натурално какао.
Любословие по e-vesti.co.uk