Сега четете
Ново начало за осакатения „Шарли ебдо"

Ново начало за осакатения „Шарли ебдо"

Par8073287-1076Започваме отново! гласи надпис под карикатура от корицата на новия брой на „Шарли ебдо“. Френското сатирично издание влиза в седмичния си ритъм, отбеляза вестник „Либерасион“.

Това е вторият брой на седмичника след терористичната атака срещу редакцията на 7 януари. За карикатурите на религиозни теми колективът плати страховита цена – ислямистки куршуми покосиха осем от водещите му журналисти, включително неговия редактор и най-прочут карикатурист Стефан Шарбоние (известен като Шарб), напомня ТАСС.

Новият шеф на „Шарли ебдо“ Лоран Сурисо с псевдоним Рис успя за няколко часа да напусне болницата, където се лекува от огнестрелна рана в дясната ръка, за да участва в подготовката на броя. Сега той рисува с лявата. Щом разбраха за назначението му, ислямистите тутакси разпространиха фетва, която „разрешава“ да бъде убит. Повечето журналисти от изданието са денонощно под полицейска охрана, а през работния ден в редакцията дежурят десетина полицаи.
„Новият ни брой също е израз на почит пред паметта на загиналите, още една акция в борбата за свобода на словото“, заяви Патрик Пейу от редакцията на изданието.

Новият брой на седмичника е отпечатан в тираж 2,5 милиона екземпляра. Предишният, наречен „броят на оцелелите“, излезе преди шест седмици в тираж около 8 милиона – гигантски за западния печат, посочва ТАСС. Той включваше нови карикатури на пророка Мохамед, което предизвика през януари протести сред „правоверните“ в различни региони от света. Същевременно този брой събуди огромен интерес, включително у мнозина, които дори не бяха чували преди за седмичника, напомня агенцията. Според нейния кореспондент в Париж, „Шарли ебдо“ вече се търси малко по-слабо, но това може би се дължи на грипната епидемия, върлуваща във Франция. Две трети от участниците в анкета на вестник „Паризиен“ казват, че няма да си купят новия брой.

Издателите обаче очакват той да стане популярен като предишния. На яркочервената корица е нарисувано препускащо куче с навит брой от седмичника в челюстите, а по петите му тичат карикатурни герои, изобразени с животински черти. Сред тях виждаме водачката на френския Национален фронт Марин Льо Пен, наподобяваща булдог, бившия президент Никола Cap коз и в образа на пудел, черен вълк с автомат в зъбите, символизиращ ислямистите, също и папа Франциск – и той шаржиран.

Текстът отдолу: „Почваме отново!“, се отнася и за възстановеното издание, и за критиките срещу него от различни политически и религиозни среди. Напоследък недоволство от съдържанието на „Шарли ебдо“ изразяваха тъкмо изобразените на корицата, коментира ТАСС.

Вижте и

На 16-те страници на новия брой са поместени карикатури на бившия шеф на МВФ Доминик Строс-Кан, подсъдим в дело за сутеньорска афера. Сатиричното издание обсъжда и предстоящата продажба на френски бойни самолети „Рафал“ за Египет, преговорите между властите и синдикатите във Франция, финансовото положение на Гърция, терористичните атаки по света.

 

Дата: 27.02.2015 00:01  Източник: Любословие по в. Политика – стр. 13

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (2)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре