Сега четете
„Булсатком" пуска интернет телевизия до месец

„Булсатком" пуска интернет телевизия до месец

bulsatcom1-118-625x0Сателитният оператор предоставя възможност да се гледа и през мобилни устройства

Сателитният оператор „Булсатком“ пуска интернет телевизия (IPTV) от 5 март. Новата услуга ще е достъпна само за клиентите, които имат активен абонамент за оптичен интернет на компанията. IPTV ще предоставя достъп до 140 тв канала, от които над 40 с високо качество (HD). Допълнително абонатите ще могат за гледат видео по поръчка (Video on Demand – vOd). Покритието на оптичната мрежа на компанията включва в момента София (частично), Варна, Пловдив, Стара Загора, Сливен, Добрич, Асеновград, Велинград, Велико Търново, Габрово, Шумен, Хасково, Бургас (частично – три квартала) и др.
На всяко устройство навсякъде
„ Булсатком“ ще въведе и т.нар. Fusion пакет, който ще се плаща допълнително и ще включва 25 HD канала и достъп до видеотека. Ус лугата ще е достъпна и от смартфон или таблет, при това без да има значение към каква мрежа е свързано мобилното устройство (мобилна или безжична). Това става чрез мобилно приложение, което потребителите могат да свалят от онлайн магазина Google
Play, ако ползват джаджа за Android, и от App Store, ако са с iPhone или iPad. След това те трябва да се регистрират на сайта на „Булсатком“, за да могат да си създадат дигитален профил. През него могат да гледат телевизия или да имат достъп до ресурсите на онлайн платформата през всякакви устройства. От компанията обявиха на своя сайт, че в момента работят върху приложение, което да позволява подобна функционалност и за настолен компютър.

Идеята е сравнително новаторска за България, но постепенно оператори се ориентират към добавянето на подобни възможности. От останалите доставчици на IPTV подобно приложение предлага „Мобилтел“. То е достъпно за максимум пет устройства, които трябва да са съвместими с Android или iOS. „Нетера“ предлага друг подход, с който да позволи на абонатите да гледат телевизия на всяко устройство.

Платформата на компа24.9 4 млрд. долара е световният пазар на IPTV за 2013 г. нията е направена така, че да бъде достъпна през браузъра на смартфона или таблета и през него да става регистрацията. „Това е тенденция, която всички оператори се стремят да реализират“, коментира Невен Дилков, управител на „Нетера“. Той допълни, че платформата на компанията обаче е насочена повече към потребители, които се намират извън България. Другият голям играч при фиксирания интернет и съответно при IPTV – БТК, обяви, че не предлага подобна функция за момента.

Растящ пазар

Вижте и

Интересът на все повече телекоми към интернет телевизията не е случаен. Той се смята за пазар с голям потенциал за растеж не само в България, но и по целия свят. Изследователската фирма Transparency Market Research го оценява на 24.94 млрд. долара през 2013 г. Но се очаква да се увеличи поне трикратно до 79.38 млрд. долара до 2020 г. Растежът ще се дължи на все по-доброто проникване на широколентовия интернет по света, както и на по-ниските цени на IPTV. Важен фактор са именно възможността за допълнителни услуги като VOD, гледане на много и мобилни устройства и др.

Любословие по медии/БулсатКОМ 10.02.2015

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре