Сега четете
Анатолий Георгиев: В радиожурналистиката гласът е ключов

Анатолий Георгиев: В радиожурналистиката гласът е ключов

ToliТой се казва Анатолий Георгиев, радио новинар от 9 години. Обича информацията, спорта, животните, книгите, музиката и всичко полезно в живота. Ето какво сподели пред Андрей Велчев и за читателите на ЛюбословиеБГ един свеж глас в радиоефира.

Каква е разликата между новинар, журналист и воедещ на новинарска емисия?

Това са три отделни форми за представяне на информация. Новинарят поднася информацията, но участва и в нейното селектиране и редактиране. Журналистът е в различни сфери…. от политика, социални теми, до публицистика и шоубизнес. Водещия на новини е лицето на дадената медия, но не е задължително да е участвал в творенето на емисията, която представя.

С какво радиото е повече от другите медии?

Радиото е над всички медии поне за мен. Първо, защото не те ангажира със себе си. Трябва само да го слушаш и да обработваш информацията в главата си. Радиото и книгите си приличат по едно нещо. И от двете, научавайки информацията можеш да си създадеш собствена картина в главата. При вестниците, телевизията и списанията, а също и през последните години и информационните сайтове ти трябва специално време и внимание, за да получиш дадената информация за случващото се в момента. Радиото ти дава точно това, което другите медии, колкото и усавършенствани да са не могат. Можеш да слушаш радио в колата, в планината, под душа и къде ли още не без да си зависим от това да четеш, а просто да слушаш.

Променят ли се новините и има ли повече положителни?

Новините винаги са еднотипни, събитията са едни и същи, но дали са положителни….. за съжаление у нас една медия да е рейтингова все още набляга на бруталните новини. Колкото се може повече катастрофи, убийства, отвличания, банкови фалити, смяна на правителства и политическа нестабилност, както у нас така и по света привличат вниманието на хората за съжаление. Все си мисля, че на хората може би скоро ще им писне да слушат отрицанията от деня и ако една телевизия, радио или вестник излезе с водеща новина или заглавие на някаква позитивна информация, това би привлякло вниманието на зрителите, слушателите или читателите и те биха предпочитали повече именно тази медия.

Как гласът ни въздейстава при съобщаване на една новина?

Гласът е ключов. Зависи разбира се от самата новина, дали тя е положителна, дали хората ще обедняват още или дали се задават добри дни за България – това е от значение. При атентати и други новини с тежък характер, поднасяйки новината с лек разтревожен тон, така я приемат и слушателите. В практиката си аз винаги се стремя да завършвам емисиите си с любопитна и забавна новина. Ако я поднесеш свежо и усмихнато, по същия начин ще я възприеме и слушателя. Ако я поднесеш сухо и тромаво тя бледнее и значението й много често става маловажно.

Има ли място за манипулация в новинарския радио ефир или така само се
губят слушатели?

За мен твърдо не. Ако ти си коректен към слушателите, те винаги ще избират теб, за да научат новините.

Защо избра журналистическата професия?

Защото обичам да съм информиран и да информирам. Тя ти дава едно предимство пред останалите хора, а именно да знаеш повече от тях за събитията от последните минути.

Какви асоциации възникват като чуеш „Любословие“?

Свобода, любопитство, знание, красота…
Да обичаш словото, неговата свобода и любопитството към словото на другите – това е безценно. Само чрез него можеш да разбереш какво мислят останалите хора.

С какво се промени медийния свят?

С навлизането на информационните технологии. Сега информацията достига за секунди от всяка точка на света.

Замислял ли си се за телевизионна кариера?

Вижте и

О да. В България обаче ако нямаш стабилни връзки е трудно да направиш такава! Казвам го от опит. Винаги съм смятал, че моето развитие като журналист е в телевизията след солидния опит, който натрупах в радиото. Но си оставам за сега само с мечтата за телевизионна кариера.

Знаете ли, че Лари Кинг е бил радиоводещ?
Именно Лари Кинг чрез книгата си: “Как да водим разговор – без значение с кого, кога и къде” ми е дал много ценни съвети в общуването, както в професионален план, така и в личен.

А ти би ли завършил кариерата си отново в радио ефира, както прави той
завръщайки се към радиото?

Защо не!? Това е нещо като да живееш извън страната си и като стигнеш преклонна възраст да се завърнеш в родното си място.

Имаш ли страх от микрофона, щом светне лампата в ефир?

Това явление при мен премина след първата ми година като радио новинар. Светвайки червената лампа аз знам едно: – Не е важно как ще се представиш като новинар, важно е хората да научат информацията, която искаш да им съобщиш!

Твоето пожелаие за читатели ни?

Не спирайте да търсите позитивното в живота, да търсите истината и да не се страхувате да я казвате. Бъдете винаги информирани за това, което се случва около вас!

[spider_facebook id=“1″]
Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре