pressВ специално интервю за “Труд”, генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заявява, че НАТО ще е там, където България се нуждае и България ще е там, където Алиансът има нужда. Според него, руските агресивни действия нарушиха международните закони и няма как да се гледа по друг начин на нещата. “Телеграф” предупреждава, че джебчийки от варненското село Игнатово са причината за конфликт, подобен на противопоставянето по етнически принцип в пловдивското село Катуница. В условия на нараснала конкуренция от тази година, британските висши училища са започнали да ухажват наши кандидат-студенти. Резултатите от матурата вече няма да са условие за приемане, поясняват експерти за вестник “Телеграф”.

Студентски заеми ще има дори и за степен магистър. Това е тема и в “Стандарт”, откъдето научаваме, че “Англия приема студенти без дипломи”. “Стандарт” информира на първа страница: “Никой не знае къде е соченият за наркобос Евелин Банов с прякор Брендо”. От МВР заявяват, че не е тяхна работа да следят къде е Брендо, адвокатката му Ина Лулчева също не знаела къде е той. Коментарът по този повод на вестник “Сега” е: “Вече само глупаците влизат в затвора; властта съвсем ясно казва на престъпниците: Бягайте, не можем да ви хванем”. Още едно заглавие в днешния брой: “Кабинетът взе компромисно решение за БДЖ; министрите отпуснаха 40 милиона лева извънредна субсидия, без да питат Европейския съюз”.

Лидерът на ДПС Лютви Местан е категоричен в интервю за “Преса”: “…не съм оптимист за бъдещето на управлението, независимо дали краят му ще настъпи през 2015-а година или през 2016-а година.”. Според Местан, “Реформаторският блок” и “Патриотичният фронт” явно са идейно съвместими, щом министърът на здравеопазването се оказва говорител на абсурдни идеи като – свалянето на новините на турски език от програмите на БНТ и БНР.

В интервю за “24 часа”, генералният директор на Българското национално радио Радослав Янкулов пояснява, че предстои откриване на регионална радиостанция в Кърджали, не са спрени новините на турски, а само се сменят остарелите УКВ предаватели със съвременни, пояснява още генералният директор на радиото. “Лошите кредити у нас гонят 10 милиарда лева”. Според прогноза на една от големите европейски банки, близо 21 на сто от заемите ще са проблемни тази година. Това е водещото заглавие на “Преса” днес.

Банките отново дават ипотечни кредити за жилища “на зелено”, пише “Монитор”. “Според председателя на Асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев, в страната ни се забелязва ръст на заетостта и признаци на оживление в икономиката.” “Слагат клозети по спирките в София”. За тези намерения съобщава на първа страница вестник “Новинар”. “Капитал дейли” допълва темата с информацията, че концесията на спирките в София отново е блокирана, една от неяснотите е дали стопанинът им ще трябва да чисти около тях. В интервю за “Новинар”, Ивайло Попов от сдружение “За земята” предупреждава: “В Европа и в България навлизат масово ГМО под формата на протеини, извлечени от соя и соеви продукти”. “Дума” констатира: “38 общини нямат нито една аптека”, в 11 от 28 области липсва денонощен пункт за лекарства.

Данните са на Българския фармацевтичен съюз. “Земя” съобщава на първа страница: “Плащат евросубсидиите за 2014-а година, министърът на земеделието Десислава Танева ще отговаря на всякакви въпроси на фермерите, зададени й по интернет”.

Любословие  по БНР