photo_big_16468Тома Георгиев Спространов е популярен български радио и телевизионен водещ. Дълги години е музикален редактор и водещ на предавания по Радио Пловдив и Програма Хоризонт на Българското национално радио, както и на телевизионни предавания, и през годините налага свой начин и стил на поколения българи. Той е един от многото популяризатори в България на изпълнители като Лили Иванова, Васил Найденов, Богдана Карадочева, Росица Кирилова, „Щурците“, ФСБ, „Сигнал“ и други.

Първото предаване, в което Спространов работи още в началото на 60-те години е „По крилете на песента“ на Радио Пловдив. В началото предаването има времетраене от 15 минути, по-късно прераства на половин час и се преименува на „Добър ден“. Други рубрики, в които Тома Спространов работи в този период като музикален редактор са „Минута за джаз“ и „Нашият диско клуб“. От 1 януари 1967 г. те са обединени в програмата „Любопитно петолиние“, където вече Тома Спространов е радиоводещ. Спространов успява да пуска повече западна музика (считана тогава за „упадъчна“) и затова е определян като „първият музикален дисидент“ в България. Днес, в „Любопитно петолиние“ превес има българската музика, а гости в студиото винаги са любими изпълнители. „Любопитно петолиние“ продължава да се излъчва по Радио Пловдив всяка неделя. Тома Спространов обяви, че ще кандидатства за Книгата на рекордите „Гинес“, тъй като не е открил музикално радиошоу, което да се е задържало по-дълго в ефир.

Предаването „Пулсиращи ноти“ звучи в ефира на „Хоризонт“ без прекъсване от 4 януари 1979 г., оттогава водещ е Тома Спространов. Замислено като предаване за танцова музика, постепенно „Пулсиращи ноти“ започва да разширява своя диапазон и включва блус, кънтри, рок и всички нови модни течения. Предаването представя новото и нечутото от българската сцена, премиери на албуми, както и премиери на чуждестранна музика в договори с различните фирми представителки на западните гиганти. Тома Спространов води още рубриките „Томи представя“ и „Любими до болка“ и е музикален редактор на обедния блок „12+3“.

През 90-те години Спространов участва често в предавания на българската редакция на Би Би Си. Той работи с Павлина Джоунс, Андрей Владов и покойната Бети Елиезер в популярното Поп шоу на българската редакция на Би Би Си и култовото неделно шоу на редакцията „Мега час“, отразяваващо концертния живот в Лондон.

Тома Спространов е водещ и на телевизионните предавания „Томи представя“ по телевизия Евроком България, „Рок & Хеви с Тома Спространов” по Воненния телевизионен канал.