Сега четете
Виктор Орбан удари четвъртата си власт

Виктор Орбан удари четвъртата си власт

expert_787_062Унгарският парламент одобри въвеждането на нов данък върху приходите от медийна реклама, който според медиите е опит на властта да наложи контрол върху работата им, съобщи Франс прес.

Според новите правила медиите ще внасят 40 процента от рекламните си приходи под формата на данък.

Мярката е част от серия данъчни промени, които са насочени срещу секторите с най-голямо присъствие на чуждестранни инвеститори, съобщи Франс прес.

След идването на власт на правителството на Виктор Орбан през 2010 г. подобна политика беше приложена в сектора на далекосъобщенията, разпространителската мрежа, енергетиката и банките.

Миналата седмица най-влиятелните телевизии и радиа прекъснаха емисиите си за 15 минути, а вестниците и основните интернет сайтове оставиха заглавните си страници празни в знак на протест срещу новия данък. Смята се, че въвеждането му ще доведе до фалит много медии и рекламни агенции.

В Унгария рядко се случва медиите, които по традиция се смятат за говорители на правителството, да се обединят срещу негово решение. Парламентът гласува ново законодателство, задължаващо всички медии да се регистрират в държавен регистър и да разпространяват „балансирана“ информация.

Унгарският парламент е напълно контролиран от консервативната партия ФИДЕС на премиера Виктор Орбан, която разполага с две трети от депутатските места.

Унгарските медии са изправени на нокти от новия данък върху реклами, който ще ги парализира и ще затегне правителствения контрол върху тях.

Вижте и

Най-тежък удар ще понесе най-голямата частна телевизия в страната, RTL. На второ място по гледаемост след нея е TV2, която наскоро беше продадена от германския си собственик на двама от местните мениджъри, за които знае, че са свързани с управляващата партия.

Телевизионните канали ще спрат предаванията си за 15 минути тази вечер в знак на протест, а утрешните вестници ще излязат с първи страници в черно. Общо 60 медии, включително радиостанции и сайтове, са се включили в протестната акция, която ще продължи и в петък.

Законът предвижда дори компании като „Фейсбук“ и „Гугъл“ да бъдат обложени с данък според Ласло Шимон, депутат от управляващата партия ФИДЕС, която е внесла законопроекта за обсъждане в понеделник.

През последните години ситуацията с медийната свобода в Унгария се влоши значително. Управляващата партия прокара и реформа в съдебната система, след която вече е трудно за средствата за масово осведомяване да оспорват пред Темида правителствените решения.

[spider_facebook id=“1″]
Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре