Сега четете
Уикенд: Стига лигавене с Шампионската лига

Уикенд: Стига лигавене с Шампионската лига

Champions-League-Wallpaper-WideНовият спортен шеф в Би Ти Ви Крум Савов изглежда безсилен срещу скуката в студиото и квиченето на Алекси Сокачев

Полуфиналите от Шампионската лига миналата седмица бяха апогеят на зрителския интерес към най-комерсиалното спортно събитие в света. Отдавна не се беше случвало толкова силни отбори да стигнат до последната четворка. Затова и рейтингът на Би Ти Ви Екшън и Ринг ТВ съвсем очаквано бе сред рекордните. Остава да гледаме само финала между двата мадридски отбора на стадиона в Лисабон, но нищо чудно аудиторията му да не успее да надскочи
тази от драматичните полуфинали.Тазгодишната Шампионска лига е и първата под новия управленски режим в медийната група Би Ти Ви. Преди няколко месеца бившият спортен шеф Красимир Минев беше заменен от някогашния реципрочен редактор в Нова Крум Савов, който изкара известен период „в изгнание“ в семплия ефир на Канал 3.

Очакванията бяха, че кадровата реформа ще сложи край на приспивните коментарни студиа и на квиченето на Алекси Сокачев. факт е, че отразяването на Шампионската лига почти не е еволюирало в Би Ти Ви през годините. Във времена, когато спортните събития са най-важният бастион на телевизиите в тежката конкуренция на интернет, да притежаваш правата върху най-касовото футболно шоу и да го отразяваш сезон след сезон по един и същ скучен начин, е непростимо. Особено когато хвърляш луди пари във всички други телевизионни формати – новини, сериали, риалити програми, а борбата за всеки зрител е по-ожесточена отвсякога.

И така, очакванията бяха, че Шампионската лига ще започне да се отразява много по-модерно и динамично – с по-плътно запълване на малкото свободни минути преди и след мачовете и между полувремената. А това време наистина е скъпоценно – заради многото реклами, които са таргетирани точно тогава. Тази година се стигна до куриоза между полувремената да няма никакви анализи в студиото – толкова много бяха рекламите. Крум Савов се появяваше само за половин минута, колкото да си покаже костюма и да анонсира второто полувреме. Тарифите явно са били твърде ниски и телевизията не е очаквала такъв наплив, щом цели 15 минути едва стигаха за излъчването на всички слотове.

Но да се върнем на Крум. Той винаги е бил журналист със собствен почерк момче с характер, което никога не е избягвало неудобните въпроси и смелите констатации. Небрежният му младежко-бохемски стил на обличане доскоро беше пълен антипод на манекенски официалния и строг Красимир Минев, чийто глас понякога съвсем заглъхва в студиото и не можеш да чуеш какво точно казва. Но ето, че вместо да промени коренно тази стилистика, Крум постепенно започва да влиза в същия калъп. Облече официалните костюми и надяна сериозното изражение. Раздвиженият му стил във воденето на диалог все повече се вдървява и клишетата взимат превес над оригиналния изказ.

Самото студио е уж лъскаво и голямо, но всъщност доста статично и неергономично. Гостите седят на столчета-щъркели, които още повече подчертават шкембетата и прегърбените им стойки, а самият водещ виси прав срещу тях с папка в ръка.

За модерни анализи като онези в западните спортни студиа и дума да не става. Тонът е лежерно приспивен, гостите редят само близки до ума на всеки констатации и изводи. Няма нищо, заради което си заслужава търпеливо да гледаш рекламите и да чакаш включването от студиото. От това в крайна сметка губят и рекламодателите, защото в паузата зрителят отива в кухнята, до тоалетната или сменя канала.

Има нещо парадоксално в това най-атрактивното футболно състезание да се отразява по най-ретроградния начин от най-могъщата телевизионна компания у нас. Напоследък даже в добрата стара БНТ се опитват да внасят живец в спортните си коментари. ТВ7 трупа все повече опит в предаването на българското първенство, а „Пред банята“, което върви по News 7, е най-доброто запалянковско шоу в ефира. Коментаторите на Диема и Нова спорт, които се занимават с английското първенство, пък са с една класа над всички останали – и като компетентност, и като присъствие зад микрофона, и като диалози в студиото. Те обаче продължават да страдат от теснотията и грозноватия дизайн на аскетичното си студио. Мачовете, които отразяват, имат достатъчно добър рейтинг, за да заслужат значително по-добра опаковка.

При Би Ти Ви обаче Времето сякаш е спряло и дори енергичният Крум не успява да промени статуквото. Появата му в тази телевизия бе съпътствана от рейд във всички възможни токшоута – при Слави Трифонов, в „Нека говорят“, „Лице в лице“, „Търси се“ и къде ли още не. В това няма лошо – Крум винаги има какво да каже и разкаже, има и чудесно семейство за пример. Създадените очаквания за рязко подобряване на спортните програми на Би Ти Ви обаче не се оправдават, поне засега. Да, появиха се някои нови лица, тонът и лексиката станаха с една идея по-малко скучни, но като цяло атмосферата е все така приспивна.

По време на самите мачове пък – точно обратното – властва пискливият тенор на Алекси Сокачев които непрекъснато драматизира и натяга напрежението, без да има защо. Коментарите му са пристрастни и често пъти прибързани. Успяват да вбесят феновете и на единия, и на другия отбор, но най-често онези на „Барселона“. При вкаран гол Алекси пък изтръгва от гърлото си онзи особен звук, наподобяващ предсмъртен вопъл на обречено на заколение животно. Периодически изтърсва и някой бисер от рода на това: „Притеснявам се всеки път, когато Есиен играе с глава, топката да не се спука, защото е като сладък Ежко-Бежко в главата“. Или пък друга класика от десетилетната му кариера в Би Ти Ви: „Много хора обиждат Роналдо, защото бил кюфте или кебапче, но за мен той е просто една сочна плескавица“.

Вижте и

Инфантилност, арогантност или просто самозабравяне заради дълга несменяемост?
Наскоро някакъв сайт взе, че обяви Сокачев за най-добър коментатор в нашия ефир. Твърдят, че било след анкета. Ако е вярно, значи анкетираните са решили масово да се шегуват.

Със или без Алекси обаче, за всички е ясно, че спортът и най-вече Шампионската лига са учудващо слаб елемент от програмите на Би Ти Ви. Дали Крум Савов ще успее с реформата, или ще бъде асимилирай от летаргията и сокачевщината, които царуват там? Засега като по-вероятно се очертава второто.

| 09.05.2014 03:10 | Уикенд | стр. 38; 39 |

[spider_facebook id=“1″]

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре