Сега четете
Вяра Анкова

Вяра Анкова

vyara-ankova-s-nagrada-za-tv-menidzhmantАнкова е родена на 5 февруари 1966 г. Учи в Английската гимназия в София, а след това завършва Софийски университет със специалност „Английска филология“. В БНТ започва работа през 1991 в отдел „Обмен за чужбина“, а след това се прехвърля в съботно-неделния блок „Добро утро“ с Александър Авджиев. Тя е сред първите водещи в предаването, като същевременно работи като репортер и редактор.

Продължава образованието си със специализация по Журналистика в щата Уисконсин, САЩ, както и специализация в същата област в британската медийна мрежаBBC. Малко след това печели печели конкурс на CNN за чуждестранни специализанти, който и позволява да работи като кореспондент на телевизията, част от програмата „World Report“ (световен доклад). През 1994 г. получава позицията на водещ на централната емисия „По света и у нас“ на БНТ. Анкова се утвърждава като едно от основните и най-познати лица на националната телевизия през 90те години, до напускането й, за да се премести да живее със семейството си в Гърция. Въпреки това Анкова не прекратява професионалните си отношения с БНТ, а получава позицията на официален кореспондент от гръцката столица.

От 1 ноември 2004 до 1 август 2010 е директор на „Новини и актуални предавания“ към дирекция „Информация“. Вяра Анкова е 21-вият генерален директор на Националната телевизия, наследявайки Уляна Пръмова. В конкурса за поста участват и Радомир Чолаков, Радослав Главчев, Светлана Божилова, Любица Кулезич и Александър Бешков, като последният е отстранен заради доказана принадлежност към бившите структури на Държава сигурност. На 25 юли 2013 година въпреки много съмнения относно незаличено участие във фирма и спорове относно успеха на първия й мандат е преизбрана за Генерален директор на БНТ.

Омъжена е за бившия футболист и бивш президент на ПФК Левски Томас Лафчис, от когото има четири деца.

Вижте и

[spider_facebook id=“1″]

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре