Сега четете
Днес е Международният ден на радиото и телевизията

Днес е Международният ден на радиото и телевизията

STUDY_Minority_Employment_Up_in_TV_and_RadioДнес е Международният ден на радиото и телевизията. Честит празник колеги!

На 7 май 1895 година Александър Попов демонстрира за първи път пред Руското физическо дружество в Санкт Петербург изобретения от него уред за предаване и приемане на електрически колебания на големи разстояния без проводник.

Устройството е имало кохерер и електрически звънец с чукче, с което са приемани сигнали, излъчени с морзовата азбука. Апаратът на Попов давал възможност за първи път да се приемат радиосигнали, носещи информация чрез радиовълни и отваря пътя към създаването на други радиоустройства, позволяващи практическо използване на радиовълните.

От една зала на университетската сграда Попов изпраща в друга думите „Хайнрих Херц“, които председателят на дружеството възпроизвежда на черната дъска. Така името на Хайнрих Херц въвежда безжичното предаване на съобщения на разстояние. Именно това, че не само са излъчвани радиовълни, а чрез тях е предадена информация, е основата на претенцията Попов да се сочи за откривател на радиото.

През 1899 г. той включва към уреда телефонна слушалка и създава възможност за слухово приемане на сигналите. През 1907 г., според договор между българското и руското правителство, до село Франга (днес Каменар), северно от Варна, започва работа първият български безжичен телеграф.

През лятото на 1911 г. на борда на крайцера „Надежда“ започва да работи радиостанция, а на 1 май 1912 г. влиза в редовна експлоатация първата българска брегова радиостанция до село Франга, „която служи за приемане и предание на телеграми от странство и България“. Впоследствие радиото навлиза в масова употреба и в България, като става едно от основните средства за далекосъобщения.

Вижте и

Този ден се чества в Русия като Ден на радиото и в България като Ден на радиото и телевизията.

[spider_facebook id=“1″]

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментара (1)
  • 7 май не е международен ден радиото, а пък на телевизията съвсем!!! Това е съветска (не руска!) пропаганда от рода на тази, че Ползунов е открил парната машина…
    Александър Попов и Гулиелмо Маркони през 1895/1896 г., независимо един от друг, правят открития в областта на безжичния телеграф. Честта обаче да се нарече „баща на радиото“ се пада на Маркони, за което има писмено признание и от самия Попов.
    Иначе комунистическа България честваше този ден с лекоатлетическа обиколка около радио София, като слагаше всяка година пред радиото един овехтял портрет на Александър Попов. Отдавна и портрета, и обиколката ги няма, та да се чуди човек кой е решил да възстановява отбелязването на този измислен ден.
    Някаква носталгия, вероятно или просто невежество…

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре