Boyko_VassilevДнес /28 април/ от 21:55 часа БНТ1 ще излъчи втория епизод на филма „Стените на Европа”.  Той е част от документалната поредица „Светът на живо”, която се завърна в ефира на националната телевизия на 24 март.

Продължението на „Стените на Европа”, озаглавено „Изток”, е посветено на 25-годишнината от падането на Берлинската стена и началото на демократичните промени в Източна Европа. Автор на филма е Бойко Василев, а оператор и режисьор –  Хрисимир Данев. Те търсят отговор на въпроса, какво се промени след 1989 година и как изглежда европейският изток днес.

За реализирането на филма, екипът пътува до Гданск и Варшава /Полша/, Хале /Източна Германия/ и Рим /Италия/.

Сред героите на филма, които зрителите ще видят в понеделник, са бившият премиер на Полша Ян Кшищоф Биелицки, бившият външен министър на Германия Ханс-Дитрих Геншер, бившият дисидент и съветник на полския президент Ян Литински, архиепископът на Варшава кардинал Кажимеж Нич, немският поет Андре Шинкел, италианските актриси Маргарет Мацантини и Симона Маркини. И още – председателят на Института за национална памет на Полша, вицепрезидентът на Гданската корабостроителница, интелектуалци и дейци на промяната.

[spider_facebook id=”1″]