790c745d03a3988388e3f29e64cec88dЛегендарният журналист взе под крилото си полуразрушен монумент Във Варна

Петко Бочаров се зае с обновяването на паметника на французите във Варна, починали от холера по време на Кримската война (1853 – 1856).

95-годишният легендарен журналист е почетен член на Движение „България си ти“ и ратува за възстановяване на исторически монументи. Паметникът на французите е разрушен на върха и се нуждае от реставрация. Трябва да пооправим и мястото наоколо и да го направим приятно за почивка, коментира неуморимият Бочаров. „Във Варна дойдоха двама души от министерството на отбраната на Франция. Единият е военен аташе в Скопие, а другият е военен аташе в София. Дойде също и човек от посолството. Беше едно събрание, което ми стопли душата, защото виждаш хора, които са на едно мнение по въпрос, който предразполага към разногласия“, добави журналистът. Той е оптимист, че нещо ще бъде направено. Петко Бочаров се надява около паметника да бъде изграден и малък парк, така както е около паметника на Левски и Руски паметник.

Известният журналист и преводач е на мнение, че за един народ се съди по това, как пази не само собствените си, но и паметниците, издигнати В чест на чужди личности и народи.

09.04.2014 00:26 | Всеки ден | стр. 7

[spider_facebook id=“1″]