snowdenБившият агент на ЦРУ Едуард Сноудън, предал сведенията за глобалната програма за шпиониране, участва чрез видеоконферентна връзка в ежегодния конгрес на активистите на правозащитната организация “Амнести Интернешънъл”.

Срещата се състоя в хотел в Чикаго и беше посветена на проблемите с намесата на американското разузнаване в частния живот на гражданите. Едуард Сноудън обясни, че събирането от страна на Агенцията за национална сигурност на САЩ на така наречените “мета данни” е по-груба намеса в частния живот, отколкото прякото подслушване на телефонни разговори или прегледа на електронната поща.

“Мета данните позволяват да се получава точна информация за личния живот на всеки от нас, за хората, с които общуваме, за нашите политически предпочитания”, каза Сноудън.

Журналистът от британския в. Тардиън” Глен Грийнуолд, който съдейства за разкриването на мащабната американска програма за електронно следене, също участва във форума чрез видеоконферентна връзка. Той обеща да направи нови разкрития на правителствени злоупотреби с власт, които ще бъдат представени в новата му интернет платформа.