Сега четете
Регионален клуб на БТА в Кюстендил

Регионален клуб на БТА в Кюстендил

419239_375_282_2Генералният директор на БТА Максим Минчев и кметовете на София и Кюстендил Йорданка Фандъкова и Петър Паунов откриха регионален пресклуб на агенциятав Кюстендил.

„Радвам се, че днес – в началото на пролетта и в навечерието на Великден, откриваме клуб на БТА в Кюстендил“, каза Максим Минчев.

Той припомни, че досега Агенцията е имала десет пресклуба. Максим Минчев благодари на кмета на Кюстендил Петър Паунов и на Общинския съвет в града, както и на кмета на София за помощта и подкрепата.

Генералният директор на БТА изрази убеденост, че новият клуб в Кюстендил ще концентрира медийния, културния, политическия и информационния живот в региона.

Кметът на София Йорданка Фандъкова поздрави БТА и кмета на Кюстендил за партньорството в каузата „Културна столица на Европа“.

„От новия клуб на БТА в Кюстендил ще могат в реално време да се съобщават всички инициативи, свързани с тази кандидатура“, посочи Фандъкова.

„Събитието е знаково, а тази знакова подкрепа и съвместните усилия показват това какви резултати могат да донесат – един от тези прекрасни резултати е, че и днес БТА стъпва в Кюстендил“, посочи кметът Петър Паунов.

На откриването на пресклуба присъстваха още областният управител Иван Каракашки, директори на държавните институции, българи от Западните покрайнини.

По-късно в новия пресклуб беше дадена и първата пресконференция, на която бе съобщена поредната инициатива в подкрепа на кандидатурата на София и Югозападния регион за Европейска столица на културата през 2019 година.

„Една от нашите инициативи е свързана с възможностите да се видят оригиналните произведения на една личност, родена край Кюстендил, но превърнала се в космополит и просветител – печатаря и книжовник Яков Крайков“, посочи столичният кмет Йорданка Фандъкова.

Тя допълни, че Крайков е носител на ценности, които звучат актуално и днес – стремеж към познание и иновации, наднационален и мултидисциплинарен подход, безкрайна отдаденост на кауза и личност, прославяща българските дух и култура.

„Това са ценности, които се опитваме да налагаме ние и нашите партньори от Кюстендил, Благоевград и Перник като участници в конкурса“, каза Фандъкова.

Според нея много важна част от кандидатурата на София и Югозападния регион са три неща – богатото културно и историческо наследство на региона, съвременното изкуство, младите хора и творците и активното включване на гражданите.

Вижте и

В пресконференцията участваха и директорът на Регионалния исторически музей в Кюстендил Валентин Дебочички, проф. Вася Велинова и професор Кирил Гогов.

Те съобщиха, че се подготвя факсимилно издание на една от най-любопитните и най-редки за България книги на Яков Крайков – „Книга за пътника“.

„С подкрепата на община Кюстендил и музея в града ще издадем това малко бижу, което ще стане достояние на всички българи, за да се види как преди столетия е хвърлян мостът между културите – на ръка, с много труд и с много усилия“, каза проф. Вася Велинова.

Подготвена е и фотоизложба, представяща развитието на книгопечатането сред славяните, заедно с едни от най-ценните старопечатни книги, които ще бъдат изложени пред културната общественост на Кюстендил, беше обявено на пресконференцията.

 

03.04.2014 19:50 | www.bnt.bg |

[spider_facebook id=“1″]
Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре