Сега четете
Обществените медии – предизвикателства и перспективи

Обществените медии – предизвикателства и перспективи

168b263fce12b56102507baa01ceaab5Генералните директори на БНТ и на БНР Вяра Анкова и Радослав Янкулов, съвместно с вицепрезидента на Европейския съюз за радио и телевизия (EBU) Клаудио Капон ще дадат пресконференция на 27 март 2014 г. от 11 ч. в Медия центъра на БНР.

Основните теми, с които те ще запознаят журналистите, са адекватното, устойчиво и предвидимо финансиране на БНТ и на БНР – медиите с най-високо обществено доверие в България; независимостта на двете медии от политически натиск и икономически влияния; влошената позиция на България в световната класация за свободата на медиите; дигитализацията на медиите като част от опазване на националното културно наследство.

Клаудио Капон гостува на БНР по проекта „Училище за радио“, осъществен в сътрудничество с EBU.
„Училище за радио“ е специален курс на обучение, воден от лектори на EBU и Висшето училище по журналистика (ESJ) в Монпелие, Франция, през който ще преминат десетима опитни журналисти от БНР.

След завършване на курса те ще организират Майсторски клас по радиожурналистика, който ще даде възможност на работещите в БНР да повишат квалификацията си според най-новите европейски стандарти.

Преди пресконференцията Клаудио Капон ще се срещне с ръководствата на БНР и на БНТ, с които ще обсъди ролята и мястото на обществените медии, както и предизвикателствата, пред които те са изправени в ерата на новите медии и социалните мрежи.

Вицепрезидентът на EBU ще има срещи и с представители на СЕМ, на парламента и на правителството.

Европейският съюз за радио и телевизия (European Broadcasting Union – EBU) е водещо професионално обединение на обществените електронни медии в света. Той има 72 пълноправни и 35 асоциирани членове в 77 страни в Европа и извън нея. Сред тях са такива мощни организации като BBC, ARD, ZDF, France Télévisions, Radio France, Первый, RAI, както и всички обществени радио и телевизионни оператори в Европа и Северна Африка.

Експертизата, която съюзът притежава, техническите стандарти, които следва, съдържанието, което координира и обменя – всичко се ръководи от мисията на обществените медии да бъдат „площадът“, на който се срещат и намират изява всички членове на обществото – без разлика от принадлежност към различни етноси, културни и религиозни групи.

Целта на EBU е да защитава интересите на обществените медии и да насърчава техния незаменим принос за развитието и запазването на ценностите на съвременната демокрация и гражданско общество.

EBU е световно признат еталон в областта на медиите – със знания и опит, особено в излъчвателните технологии и иновации, квалификация на кадри, изследователска дейност и европейско медийно право.

Вижте и

EBU се състои от ЕВРОВИЗИЯ и ЕВРОРАДИО.

В медийната индустрия ЕВРОВИЗИЯ е главен създател и дистрибутор на спортни предавания на живо и новини с най-високо качество, а също така на програми със забавно, културно и музикално съдържание.

ЕВРОРАДИО усъвършенства обществените радио услуги чрез обмен на музика, професионален опит и насърчаване на развитието на цифровото и хибридно радио с цел да се запази ролята на радиото като основен фактор в мултимедийния свят.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре